Iohannis se roagă de Toader: ce speră președintele să obțină de la Guvern

Iohannis se roagă de Toader: ce speră președintele să obțină de la Guvern

Dacă îți doreai o nouă dovadă a lipsei de influență pe care o are președintele Iohannis în republica parlamentară România, este suficient să te uiți peste rugămintea oficială adresată lui Guvernului. Documentul face referire la ordonanța de urgență dată de Toader în urmă cu aproximativ o săptămână.

Deși a fost aprobată de Guvern și a generat deja valuri de proteste din partea magistraților, Klaus Iohannis speră că ordonanța de urgență cu numărul 7/2019 să fie abrogată de Dăncilă. Președintele vine cu argumente legate de recomandările cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene și în rapoartele Comisiei de la Veneția. Pare efectiv ignorant în ceea ce privește manifestările repetate anti-UE din partea alianței PSD-ALDE.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă noul atac al coaliţiei majoritare şi al Guvernului la adresa justiţiei independente, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fără nicio consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, a profesioniştilor din justiţie, cu riscul îndepărtării României de la respectarea statului de drept”, a informat, luni, Administraţia Prezidenţială.

„După adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, într-un dispreţ total faţă de rolul constituţional al Consiliului Superior al Magistraturii, cel de garant al independenţei justiţiei, şi fără niciun dialog cu corpul magistraţilor, invitaţia adresată de prim-ministru doar reprezentanţilor asociaţiilor de magistraţi şi reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii denotă o lipsă de respect faţă de autoritatea judecătorească şi faţă de prevederile constituţionale care cuprind condiţiile în care Guvernul poate să apeleze la instrumentul ordonanţelor de urgenţă”, subliniază Iohannis.

Nici măcar nu trebuie să fii un expert în drept pentru a-ți da seama că noul act normativ facilitează ignorarea principiului separărilor puterilor în stat și încalcă jurisprudența Curții Constituționale. Iohannis atrage atențai asupra acestor aspecte și atrage atenția asupra faptului că OUG 7 ignoră obligațiile României în calitate de stat membru UE.

El arată că „într-o democraţie, justiţia nu poate fi subordonată politicului şi, cu atât mai mult, nu poate fi calificată drept o urgenţă modificarea intempestivă a unor reglementări în interesul unor persoane sau grupuri”. Președintele a insistat în documentul la adresa Guvernului și pe un atac la adresa lui Dăncilă.

„Acest mod de acţiune a devenit deja un obicei al Guvernului, similar OUG nr. 13/2017 şi intens contestatei OUG nr. 114/2018. Acest demers arată o evidentă incapacitate a prim-ministrului de a înţelege care sunt raporturile dintre autorităţile publice, precum şi arhitectura constituţională a puterilor în stat”, spune şeful statului.

„Modul în care se legiferează în domeniul justiţiei nu poate să mai continue în această manieră, de adoptare a unor soluţii legislative cu efecte imediate, prin eludarea etapelor de fundamentare şi consultarea reală a corpului magistraţilor, aspecte care ţin chiar de esenţa democraţiei. Protestele fără precedent ale magistraţilor, care resimt încercarea de control politic în domeniul justiţiei, precum şi nemulţumirile manifestate public de cetăţeni nu pot fi ignorate. Efectele acestei decizii a Guvernului sunt dăunătoare statului de drept şi societăţii româneşti în ansamblu, iar impasul în care s-a ajuns în acest moment, din vina exclusivă a Guvernului, are ca unică soluţie renunţarea la OUG nr. 7/2019 în întregul său. Fără o justiţie liberă, independentă, niciun cetăţean nu va avea vreo garanţie că drepturile sale sunt respectate”, a concluzionat șeful statului.

Urmăriți Playtech.ro și pe