Iohannis vine cu explicații: Motivele complete pentru care i-a refuzat pe Olguța și Drăghici

Iohannis vine cu explicații: Motivele complete pentru care i-a refuzat pe Olguța și Drăghici

Iohannis face tot ce-i stă în putință pentru a amâna investirea celor doi miniștri remaniați de Dragnea și Dăncilă în urmă cu câteva luni. Ultimele argumente sunt aproape amuzante.

În timp ce Viorica Dăncilă lucra de zor la o nouă sesizare împotriva președintelui la Curtea Constituțională a României, Iohannis i-a oferit acesteia o scrisoare. În documentul pe care îl vei putea analiza integral mai jos, președintele României a înșirat mai multe motive pentru care remanierea a doi miniștri nu poate fi finalizată.

În percepția domniei sale, este absolut irelevant faptul că Olguța Vasilescu a mai ocupat în trecut un post în guvernul PSD-ALDE. Ea trebuie să parcurgă toate etapele pentru obținerea unei noi poziții în guvernul Dăncilă. 

„Urmarea adresei dumneavoastră nr. 5/105/10.01.2019, prin care aţi reiterat propunerea de numire în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu, respectiv de numire în funcţia de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, asumându-vă îndeplinirea tuturor condiţiilor de legalitate de către persoanele propuse.

Văzând incidenţa dispoziţiilor art. 85 alin. (2) şi ale art. 105 din Constituţie, precum şi a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, potrivit cărora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, şi ţinând seama şi de jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

Luând în considerare că legea prevede un regim juridic diferit pentru  membrii Parlamentului şi pentru membrii Guvernului atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte condiţiile de exercitare a celor două funcţii de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Reţinând că nici Constituţia şi nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcţia de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, şi având în vedere dispoziţiile  art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora  „în cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice şi a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane.

Constatând că documentaţia care însoţeşte propunerea (respectiv copia cărţii de identitate şi curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel  încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului.

Vă aduc la cunoştinţă că, în continuare, propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs“, arată Iohannis.

Nu a trecut mult timp până când Dăncilă a anunțat că se va conforma pretențiilor lui Iohannis. Va completa dosarele propunerilor pentru ministru și va include un cazier judiciar. „Coaliția PSD-ALDE își menține propunerile. Vom trimite documentația, împreună cazierele pe care președintele le solicită. Este evident că președintele face un joc al nervilor și ne așteptăm să respingă din nou. Așteptăm să vedem totuși ce reacție va avea, iar dacă acest conflict continuă, vom sesiza Curtea Constituțională”, a declarat Toni Greblă pentru HotNews.