17 ian. 2019 | 16:13

Dăncilă a pus serviciile speciale să facă poliție în energie

Știri generale
Dăncilă a pus serviciile speciale să facă poliție în energie

Premierul Viorica Dăncilă a cerut, pe data de 17 ianuarie, ca inspectorii Corpului de Control al Guvernului să verifice activitatea Complexului Energetic Oltenia.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, printre aspectele verificate se află modul de stabilire și acordare a drepturilor de salariale, respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă, exploatarea resurselor minerale și constituirea stocurilor, precum și realizarea programelor anuale de investiții și dezvoltare.

De asemenea, Dăncilă a anunțat în ședința de Guvern că a cerut serviciilor speciale informații despre zvonurile potrivit cărora s-ar cumpăra energie din alte țări la prețuri mari. „Nimeni, absolut nimeni, nu se poate juca cu independența energetică a țării”, a spus Dăncilă.

„Am solicitat în această dimineață tuturor structurilor de siguranță națională informații legate de această situație extrem de gravă și verificarea celor apărute în spațiul public privind achiziții de energie din alte țări la prețuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj și dorința unora de a face speculații pe spatele românilor”, a declarat Viorica Dăncilă.

Corpul de control al primului-ministru a mai efectuat acțiuni de control ce au vizat alte obiective:

  • încheierea de către societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a unui contract de transfer al activului Unității Miniere de Carieră Berbești către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea;
  • preluarea de către societatea Electrocentrale Grup S.A. a datoriei societății Termoelectrica S.A. față de societatea Complex Energetic Oltenia S.A;
  • respectarea de către societatea Complex Energetic Oltenia S.A. a prevederilor legale cu privire la angajarea și plata cheltuielilor de sponsorizare și a altor cheltuieli de finanțare a unor activități sportive.

„Dintre acestea, în anul 2018, au fost finalizate două acțiuni de control ce au vizat primele două obiective enunțate mai sus, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituțiilor abilitate. Totodată, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări și măsuri potrivit competențelor”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În urmă cu o săptămână, minerii de la Complexului Energetic Oltenia (CEO) au declanşat o grevă, pentru că sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Ei au obţinut ulterior unele majorări salariale, dar o parte dintre ei nu au renunţat la protest.

Una din cele trei unităţi funcţionale ale termocentralei de la Rovinari, cu o putere instalată de 330 MW fiecare, a fost închisă din lipsă de cărbune. Potrivit datelor Transelectrica, unitatea respectivă va rămâne închisă până pe 20 ianuarie. În data de 16 ianuarie, Tribunalul Gorj a pronunţat sentinţa judecatorească prin care a constatat nelegalitatea grevei şi a dispus încetarea acesteia, a anunţat CEO.

Parteneri