Iohannis detaliază consecințele gestului lui Dăncilă: ”ne-a pus pe butuci”

Iohannis detaliază consecințele gestului lui Dăncilă: ”ne-a pus pe butuci”

La mai puțin de 24 de ore de la gafa monstruoasă a lui Dăncilă, au început să apară consecințele gestului său inconștient, iar Iohannis le-a evidențiat pe cele mai importante.

Până de curând, gafele doamnei premier au fost o sursă solidă de amuzament. O greșeală gramaticală sau o utilizare complet greșită a unui cuvânt nu au consecințe dezastruoase pentru politica internațională a României sau pentru imaginea țării noastre în afară. Inevitabilul s-a întâmplat însă, iar cea mai recentă gavă va ajunge să ”ne doară”.

Din cauza gestului lui Dăncilă, regele Iordaniei și-a anulat vizita iminentă pe teritoriul țării noastre, iar Iohannis a simțit nevoia să facă anumite declarații pe marginea subiectului. Președintele României a atras atenția asupra faptului că regele Iordaniei s-a simțit personal foarte jignit de abordarea premierului român. 

Premierul Viorica Dăncilă „a reușit să pună pe butuci” și relația cu lumea arabă, ceea ce este „foarte, foarte trist”, a declarat, luni seară, președintele Klaus Iohannis. Președintele a făcut aceste declarații la o dezbatere organizată de Asociația Orașelor din România, în contextul în care a întrebat cât durează discuțiile. El a spus că are la dispoziție mai mult timp, după ce dineul pe care trebuia să îl dea pentru regele Iordaniei s-a anulat. Motivul? Acesta și-a contramandat vizita în România în urma anunțului premierului Dăncilă legat de mutarea ambasadei Israelului.

„Eu am avut un program cam strâns, cum se spune. Trebuia să merg repede de aici să fiu gazda unui dineu pentru un musafir important și drag. Regele Iordaniei trebuia să vină, dar datorită diletantismului doamnei prim-ministru, care ne-a stricat relația cu această zonă, nu mai este cazul”, a declarat Klaus Iohannis.

„Este o reală problemă pentru România asta, cred că vă dați seama. România a construit o relație de încredere cu lumea arabă (…). A fost, cel puțin până ieri, una din puținele constante din politica externă a României, unde ca stat am avut o atitudine fermă, corectă față de parteneri. Acum, doamna premier a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Asta nu e o glumă. E foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic”, a continuat șeful statului.

Președintele a afirmat că una dintre puținele constante din politica externă a României a fost relația foarte bună cu lumea arabă. „Dar doamna premier a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Este foarte, foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic”, a concluzionat Iohannis.