„Turista” Dăncilă este dezamagită de Iohannis. Premierul spune că anunțul despre mutarea ambasadei la Ierusalim este doar „o opinie persoanală”

„Turista” Dăncilă este dezamagită de Iohannis. Premierul spune că anunțul despre mutarea ambasadei la Ierusalim este doar „o opinie persoanală”

Aflată într-o vizită privată în SUA, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim. Declarația făcută atât în numele Guvernului, cât și al poporului român, l-a luat prin surprindere pe șeful statului. Președintele Klaus Iohannis a reacționat prin intermediul unui comunicat în care a atras atenția că Dăncilă dă dovadă de „ignoranță în domeniul politicii externe.”

La scurt timp după reacția lui Iohannis, primul-ministru a intervenit în direct la postul de televiziune Antena 3, unde a declarat că anunțul cu privire la mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este doar „o opinie personală” și s-a arătat dezamăgită de reacția președintelui. Cu alte cuvinte, Dăncilă spune că Iohannis se face vinovat de faptul că s-a arătat îngrijorat de un anunț făcut de premierul României în numele Guvernului și al poporului român. Și ce anunț!

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, este anunțul făcut de Viorica Dăncilă la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în SUA, unde premierul efectuează o vizită privată de câteva zile. Altfel spus, e turistă.

Reacția președintelui Iohannis la anunțul despre mutarea ambasadei la Ierusalim

Klaus Iohannis a precizat în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială că decizia de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim nu aparține doar Guvernului și că șeful statului este cel care are ultimul cuvânt de spus pe această temă.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare, a transmis Administrația Prezidențială.

Viorica Dăncilă speră ca Iohannis să ia cea mai bună decizie cu privire la mutarea ambasadei

Reacția președintelui Klaus Iohannis a dezamăgit-o pe Viorica Dăncilă, care „a dat-o la întors” și a declarat că mutarea ambasadei este „o opinie personală”, precizând că o astfel de decizie nu ar îndepărta România de Uniunea Europeană.

„Am formulat corect, am zis că trebuie să împlinim toți pașii constituționali, nu am zis că mut eu ambasada, am spus că trebuie să respectăm Constituția. Președintele nu a făcut decăt să mă dezamăgească pentru că eu am avut o abordare corectă și am luat în calcul că Constituția trebuie respectată. Opinia mea este că trebuie să facem acest pas, este o opinie personală.

Aș vrea să am o discuție cu domnul președinte. (…) Am văzut declarația domnului președinte, care a fost foarte nemulțumit de declarația mea. Libertatea de exprimare este a oricui. Eu, ca prim-ministru, mi-aș dori să facem acest pas. Faptul că vrem să se mute ambasada și să fim apropiați de SUA și Israel nu înseamnă că ne îndepărtăm de UE. Decizia finala, conform Constitutiei, este la președinte”, a declarat Dăncilă.

Premierul a mai precizat că nu exclude sesizarea Curții Constituționale în cazul în care președintele Klaus Iohannis va reufza relocarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI