Iohannis, start în campania pentru referendum pe Facebook: ce a postat președintele

Iohannis, start în campania pentru referendum pe Facebook: ce a postat președintele
Foto: Facebook Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a dat startul campaniei pentru referendumul pe justiție pe Facebook. Șeful statului și-a modificat pagina pentru a-i îndemna pe cetățeni să meargă la vot pe 26 mai.

Preşedintele Klaus Iohannis a postat, joi, o fotografie cu un mesaj în care îi îndeamnă pe români să voteze la referendumul din 26 mai. Imaginea e însoțită de mesajul „#Referendum26mai. Decide pentru viitorul tău! Votează!”.

Șeful statului dă astfel de înțeles că va fi activ în mediul virtual pe toată perioada campaniei. Deși PSD ar vrea să-l reducă la tăcere.

De ce a dat Iohannis startul campaniei pentru referendum pe Facebook

Președintele Klaus Iohannis este extrem de activ pe Facebook în ultima perioadă. Acolo a transmis și mesajul său către cetățeni cu ocazia Paștelui și acolo urcă și principalele conferințele de presă susținute la Palatul Cotroceni.

De asemenea, șeful statului a promovat pe Facebook și imagini de la lansarea celei mai noi cărți.

Foto: Facebook Klaus Iohannis

Anunțul de pe rețeaua de socializare referitor la referendum vine după ce președintele a semnat, recent, și decretul de organizare. În decret se menționează că președintele a luat act de „preocuparea intensă şi constantă a societăţii româneşti faţă de necesitatea combaterii fenomenului corupţiei, a asigurării integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi de nevoia unui cadru legislativ coerent şi stabil”.

În plus, a amintit şi de hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional.

Potrivit acestuia, cetăţenii sunt chemaţi la urne se pronunţe prin „DA” sau „NU” cu privire la următoarele întrebări:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională? 

Data referendumului este 26 mai 2019, în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European. Până să anunțe întrebările pentru referendum, președintele a avut consultări cu partidele parlamentare, dar și cu societatea civilă.

Potrivit legii, pentru ca un referendum să fie validat, e nevoie de un prag de prezență de minimum 30% și de cel puțin 25% voturi valide.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI