PSD vrea tăcere din partea președintelui Iohannis: cum vrea să-i interzică să vorbească despre referendum

PSD ar vrea ca președintele să nu aibă voie să vorbească despre referendumul pe justiție în timpul campaniei electorale. Modificarea legii ar fi deja pregătită.

Liderul PNL, Ludovic Orban, susține că PSD vrea să nu-i permită președintelui Iohannis să discute despre referendum în campania electorală. Adică să-l reducă la tăcere în perioada 27 aprilie-26 mai.

„Ticăloşia şi parşivenia PSD-ALDE depăşeşte orice imaginaţie, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoţat în fruntea statului român. Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pe care intenţionează să o adopte Guvernul, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Preşedintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunţa asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanşat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituţia României, cât şi deciziile Curţii Constituţionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Preşedintele României”, a transmis Ludovic Orban, într-un comunicat de presă.

Cum vrea PSD să modifice legea astfel încât să-l reducă la tăcere pe Iohannis

Ludovic Orban susține că, prin ordonanţa de urgenţă pusă în dezbatere de AEP, Legea referendumului se modifică. Practic, va fi adăugat un nou articol:

„Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

PSD ar invoca, în expunerea de motive, Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia. Numai că acest lucru e fals, după cum susține Ludovic Orban.

„Somez Guvernul să abandoneze de urgenţă această reglementare, care încalcă dreptul fundamental la liberă exprimare de care trebuie să se bucure orice cetăţean al României şi trădează frica incredibilă a PSD-ALDE de referendumul organizat în 26 mai. În caz contrar, îi avertizez pe membrii Guvernului că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă în actuala formă constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoarea, conform Legii răspunderii ministeriale. Preşedintele României, Klaus Iohannis, este persoana care beneficiază de cea mai mare legitimitate în statul român şi nimeni nu-i poate interzice dreptul de a se exprima asupra oricărei probleme din societatea românească, cu atât mai puţin asupra unui referendum fundamental pentru viitorul ţării noastre, declanşat chiar de domnia sa. Vocea Preşedintelui se va auzi întotdeauna pentru binele României!”.
Ludovic Orban, președintele PNL

Klaus Iohannis a semnat joi decretul de organizare a referedumului din 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. De asemenea, a făcut publice și întrebările.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI