Președintele s-a decis: la ce întrebări vei răspunde la referendumul pe justiție din 26 mai

Klaus Iohannis, declarații la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a făcut publice întrebările care se vor regăsi pe buletinele de vot la referendumul pe justiție organizat în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat că șeful statului a semnat decretul referitor la întrebările pentru referendum.

În decret se menționează că președintele a luat act de „preocuparea intensă şi constantă a societăţii româneşti faţă de necesitatea combaterii fenomenului corupţiei, a asigurării integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi de nevoia unui cadru legislativ coerent şi stabil”. În plus, a aminti şi de hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional.

Ce întrebări se vor regăsi pe buletinele de vot la referendumul pe justiție

Potrivit decretului, românii sunt chemați să îşi exprime voinţa cu privire la următoarele probleme de interes naţional:

„1. interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; 2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe”.

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Data referendumului este 26 mai 2019, în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European. Președintele va transmite și un mesaj public, joi, la ora 19.00 legat de acest subiect. Până să anunțe întrebările pentru referendum, președintele a avut consultări cu partidele parlamentare, dar și cu societatea civilă.

Potrivit legii, pentru ca un referendum să fie validat, e nevoie de un prag de prezență de minimum 30% și de cel puțin 25% voturi valide.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI