Zilele acestea au apărut noi declarații pe marginea noii Legi a Educației. Conform acestora, profesorii ar putea avea parte de salarii mai mari. În declarațiile sale, Sorin Cîmpeanu a precizat și cine sunt norocoşii care vor lua mai mulţi bani. Promisiunile făcute de ministru, referitor la salarii, pentru moment sunt exact atât, promisiuni, depinzând de rectificările bugetare și bugetul pe anul viitor.
Noua Lege a Educației este unul din cele mai combătute, discutate și contoversate proiecte ale actualei guvernări. Lăudat de ministru Cîmpeanu, cu cei peste 10.000 de specialiști, proiectul a suferit mai multe modificări, din momentul anunțării sale.
Una din principalele modificări aduse proiectului, care nu a existat în legile trecute, este salarizarea profesorilor. Termenul nu se regăsește în vechea lege, așa că Sorin Cîmpeanu o anunța ca o premieră absolută.
Dar, ca orice discurs politic, au venit și promisiunile de majorări salariale, nu că nu ar fi trebuit făcute până acum, cu sau fără o Lege a Educației. Așa se face că ministrul promitea salarii mai mari pentru aceşti români, precizând și cine sunt norocoşii care vor lua mai mulţi bani:
„Salariile sunt element principal de atractivitate. Este prima oară când o lege sectorială prevede creșterea salariului profesorilor. Astfel încât în România sa nu mai existe niciun cadru didactic, indiferent de nivel, nici măcar stagiarii, cu un salariu sub salariul mediu pe economie.
Iar salariul mediu pe economie este de 4.000 de lei, net, vorbim de salariul net. Toate celelalte salarii trebuie să crească proporțional.
Dacă nu înțelegem acest lucru, n-avem nici cea mai mică șansă de a atrage in cariera didactică cei mai buni absolvenți ai universităților românești.”, spune Sorin Cîmpeanu.
Deși, în esență, există un adevăr în declarațiile ministrului, realitatea este cu totul alta. Încă din 2020, profesorii ar fi trebuit să aibă salariile mărite. Conform programului, procentele ar fi trebuit să fie progresive, de la 4% în 2020, la 15-20% în acest an.
Pandemia, criza economică, și mai nou, situația din Ucraina, a generat un adevărat dezastrul financiar la bugetul de stat. Cu toate astea, bazându-se pe doar ce știe el, Sorin Cîmpeanu face promisiuni, de care nu se poate stabili clar că se va putea ține.
Suntem de-abia în septembrie, iar o nouă rectificare bugetară nu a fost anunțată. Cât despre bugetul pentru 2023, dacă noua lege va trece de Parlament, nu se poate discuta încă. În concluzie, sumele anunțate de Sorin Cîmpeanu nu au o bază reală de susținere financiară, dar totuși acesta spune că:
„Este o altă ipocrizie. Niciun absolvent de top nu va alege un salariu de 2.500 de lei dacă are opțiuni de 5-6-7-8 sau 9 mii de lei.
Mai ales că universitățile sunt în centre universitare unde sunt oferte.”, mai spune Sorin Cîmpeanu, la Realitatea TV.
Deocamdată așteptăm s ajungă Legea Educației în cele două camere ale Parlamentului României. Dar cum există deja multe controverse, iar surse din PSD declarau că nu susțin proiectul, există toate șansele ca ceea ce-și dorește Sorin Cîmpeanu pentru educația românească să rămână în sertarul domniei sale de la Ministerul Educației.
Reamintim că proiectul de lege va ajunge pe masa parlmentarilor la finele acestei luni, conform declarațiilor Ministrului Educației.