Darius Markovics, nepotul de 23 de ani al lui Romi Neguș, un interlop cunoscut din Oradea, a fost condus pe ultimul drum cu aproximativ 200 de persoane lângă el. Ceremonia a fost una ieșită din comun. Câțiva prieteni apropiați au fumat narghilea deasupra sicriului, Darius fiind un pasionat.
O parte din familie a dorit ca înmormântarea să se desfășoare după tradiția romă, cu dansuri și cântece specifice. Credința țigănească spune că odată cu moartea trupului fizic, persoana respectivă devină liberă de necazuri și probleme și se mută într-o lume fără suferință. Acest lucru nu a fost posibil din cauza pandemiei. Tânărul nu a putut fi ținut 3 zile acasă pentru ca familia și prietenii să-și poată lua rămas bun. Ceremonia a fost una obișnuită, în rit ortodox. A avut loc la capela Orășenească, unde au fost prezenți patru preoți.
Ceremonia a început la ora 14. Prezenți au fost aproximativ 200 de persoane, iar în jurul capelei se aflau membri ai familiei, rude, prietenii lui Darius și alți cunoscuți. Acum, în pandemie, este permis numărul mare de participanți la înmormântări. Singura restricție ce trebuie respectată este păstrarea distanței corespunzătoare. Darius Markovics a murit brusc, la spital, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Corpul său neînsuflețit a fost așezat într-un sicriu alb, depus la Capela Orășenească din Cimitirul Municipal.
Slujba a fost una dureroasă pentru cei apropiați. Darius era singurul din familie cu studii superioare, fiind încă student la kinetoterapie. Pierderea tânărului a fost un șoc pentru întreaga familie, mama lui încă este în stare de șoc. La finalul slujbei, unui dintre preoți a rostit necrologul, spunând că visul lui Darius era să devină medic și că a plecat prea repede dintre noi. De asemenea, necrologul a fost rostit de alt preot și în limba maghiară, apoi a vorbit fratele lui Darius. Acesta a recitat o poezie scrisă de tânăr, chiar pentru mama sa.
„«Să-ţi pot da mulţumiri o viaţă întreagă nu mi-a ajuns / Durere, chin şi suferinţă ţi-am oferit îndeajuns / Şi în ultimele clipe, abia acum regret nespus/ Tot ce eu am fost odată şi niciodată după». I-am promis lui mami că o să-i publicăm cartea şi în română şi în engleză şi o să-mi ţin promisiunea. Şi acum o să urmeze ritualul nostru din Sahara… (n.r. o cafenea cu narghilele din Oradea)”, a spus fratele său.
Pasiunea lui Marius pentru narghilea era bine cunoscută, așa că mai mulți prieteni i-au adus, pentru ultima oară, șase narghilele. Le-au așezat în jurul sicriului și au început să fumeze. La un moment dat, chiar și Romi Neguș a fumat alături de prietenii tânărului lângă mormânt. Ritualul s-a încheiat în câteva minute, după ce tinerii au strigat „Marș mă”, o vorbă pe care Darius o folosea des.