În era tehnologiilor avansate, PC-ul a devenit indispensabil, pentru unii, iar pentru alții o modalitate de a evada din cotidian. Din ce în ce mai mulți minori petrec destule ore în fața PC-ului jucându-se. Deși specialiștii spun că le este dăunător, numărul acestora este în creștere. În China, o țară cu peste un miliard de locuitori, acest flagel a luat amploare. Recent, însă, guvernul chinez a dat o nouă lege dură pe această temă.
Ca adulți, majoritatea dintre noi suntem conectați la telefoanele noastre. De fapt, adesea simțim că lipsește ceva dacă nu îl avem. Copiii modelează acum acel comportament. Academia Americană de Pediatrie (AAP) spune că este nevoie de mai multe studii pentru a determina riscurile cognitive și comportamentale ale unui timp prea mare în fața PC-ului, în special la copii, copii mici și copii de vârstă preșcolară.
Cu toate acestea, un mic studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a arătat un impact semnificativ asupra dezvoltării creierului atunci când copiii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani au fost expuși, nesupravegheați, la mai mult decât cantitatea de timp recomandată în fața calculatoarelor.
Studiile raportează că cei cu vârsta cuprinsă între opt și 10 ani petrec în medie șase ore pe zi în fața unui ecran, copiii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani petrec în medie nouă ore pe zi în fața unui ecran, iar tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani petrec în medie șapte ore și jumătate pe zi în fața unui ecran de calculator. „Mintea lor ar trebui să fie hrănită cu cărți, cântând, jucându-se, făcându-i să se miște, făcându-le o sală de joacă, nu în fața calculatorului.”, sunt de părere specialiștii.
Persoanelor cu vârsta sub 18 ani li se va permite să joace jocuri numai între orele 20:00 și 21:00, vinerea, weekendul și sărbătorile legale. Decizia a fost luată la finele lunii august în China, potrivit unei notificări a Administrației Naționale pentru Presă și Publicații.
Acest lucru limitează jocurile la trei ore pe săptămână pe parcursul anului, în comparație cu o restricție anterioară stabilită în 2019. Restricția impusă în urmă cu doi ani le permitea minorilor să joace jocuri timp de o oră și jumătate pe zi și trei ore în zilele de sărbătoare legală.
Companiilor de jocuri online li se va interzice să ofere servicii de jocuri utilizatorilor mai tineri, sub orice formă, în afara orelor respective, mai spun autoritățile din China. Măsurile vin ca răspuns la preocupările tot mai mari legate de dependența de jocuri, potrivit agenției de știri din China, Xinhua. Companiile vor fi obligate să se asigure că au pus în aplicare sisteme de verificare a numelor reale, a declarat autoritatea de reglementare, care supraveghează piața jocurilor video din țară.
Noile reguli apar pe fondul unei represiuni largi a Beijingului asupra giganților tehnologici din China, precum Alibaba Group și Tencent Holdings. Schimbările bruște au deranjat investitorii, lovind în plin acțiunile chineze tranzacționate în țară și în străinătate.
Prețul acțiunilor Tencent s-a închis luni cu 0,6% înainte de anunțul autorității de reglementare. Capitalizarea sa de piață, de 573 miliarde de dolari, a scăzut cu peste 300 miliarde față de vârful său din februarie, un declin egal cu valoarea totală a Nike sau Pfizer.
Acțiunile NetEase cotate la New York au scăzut cu aproximativ 9% la deschiderea pieței. Administrația Națională a Presei și Publicațiilor din China a mai declarat pentru Reuters că intenționează să crească frecvența și intensitatea inspecțiilor pentru companiile de jocuri online. Acest lucru le-ar asigura că pun în aplicare limite de timp și sisteme anti-dependență, a mai spus autoritatea de reglementare.