Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2022. De ce este o binecuvântare divină această zi

de: Emanuela Pană
02 02. 2022

În cea de-a doua zi a celei de-a doua luni din an, românii celebrează Întâmpinarea Domnului, de departe cea mai importantă sărbătoare a lunii Făurar. Evenimentul, cu o deosebită importanță pentru întreaga creștinătate, marchează simbolic momentul închinării Pruncului Sfânt în fața Lui Dumnezeu. Ce se face în această zi și de ce este ea binecuvântată? Află în continuare.

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2022

Praznicul Împărătesc al Întâmpinării Domnului este o sărbătoare cu vechime, fiind respectată cu sfințenie de către credincioși. Dacă și tu te consideri un credincios adevărat, este important să știi ce se face la Întâmpinarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a lunii februarie.

În Biserica Ortodoxă, sărbătoarea și-a căpătat rangul cuvenit după mai multe încercări. Potrivit scrierilor, în anul 528, un cutremur a răpus mai multe vieți din ținutul Antiohiei, iar 13 ani mai târziu a izbucnit o epidemie de ciumă în Constantinopol, omorând mii de oameni zilnic.

Întrucât nenorocirile se țineau lanț, preoții au început să țină slujbe de izbăvire, în special în timpul sărbătorii Întâmpinării Domnului. În urma rugăciunilor răul s-a stins, fapt pentru care Biserica a ridicat la rang înalt acest moment de peste an.

Tot astăzi se cinstește și icoana Maicii Domnului, numită „Îmblânzirea inimilor împietrite“ sau „Profeţia lui Simeon“, în care Maica Domnului este înfățișată cu șapte săbii străpungându-i pieptul, fără Iisus.

Citește și: Calendar ortodox februarie 2022. Ce sărbătoare majoră va fi în curând

De ce este o binecuvântare divină această zi

Sărbătoarea mai este cunoscută printre creștini și sub denumirea de „Aducerea la templu a pruncului Iisus“ sau „Ziua Lumânărilor“, în special în ţările vestice, unde există obiceiul de a binecuvânta lumânările în această zi.

În această zi, toți părinții care vor să-și țină pruncii în rândul bunilor creștini trebuie să respecte acest ritual. De asemenea, pe vremuri, fiecare femeie care aducea pe lume un copil era obligată să se înfățișeze la templu și să aducă drept jertfă pentru mulțumire o pereche de turturele, la 40 de zile de la naștere.

Întrucât se consideră că Pruncul Iisus a venit pe lume pe data de 25 decembrie, pe 2 februarie, după exact 40 de zile, a fost dus de Mama Sa la Templu, pentru a fi înfățișat lui Dumnezeu.

În vreme ce credincioșii respectă Întâmpinarea Domnului, în popor se ține Streneia sau Ziua Ursului. Se zice că acum e cumpăna dintre anotimpul rece și cel cald, făcându-se predicții calendaristice. Strămoșii noștri obișnuiau să pună schimbarea vremii pe seama felului în care se comportă ursul, zis și Ăl Mare ori Martin.