Calendar ortodox 2 februarie. Astăzi este zi de mare sărbătoare pentru creștinii de pretutindeni. Credincioșii prăznuiesc astăzi, 2 februarie, Întâmpinarea Domnului, eveniment marcat sub cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Care sunt tradițiile și obiceiuri din această zi sfântă și ce este absolut interzis să faci.
În ziua de 2 februarie, credincioșii din toată lumea sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, un eveniment important din viaţa pământească a lui Iisus Hristos (Luca 2:22-40): după patruzeci de zile de la naşterea Sa, Fecioara Maria duce Pruncul Sfânt la Templul Ierusalimului, centrul vieţii religioase a naţiunii.
Greco-catolicii numesc această sărbătoare Întâmpinarea Domnului în Templu, iar romano-catolicii o prăznuiesc astăzi, 2 februarie, și pe Sfânta Ioana. Părintelui Simeon, prăznuit pe 3 februarie, i s-a proorocit că nu va muri până nu va vedea pe Mesia cel promis. Prin har de sus, Sf. Simeon s-a dus la Templu chiar când Sfânta Fecioară Maria şi Sf. Iosif veneau cu Pruncul Iisus să împlinească Legea.
„Simeon Iubitorul de Dumnezeu l-a luat pe prunc în braţe şi mulţumind Domnului, a rostit cuvintele pe care le auzim repetate la fiecare slujbă a vecerniei: „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel.” (Luca 2:29-32). Sf. Simeon i-a spus Sfintei Fecioare: „Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.” (Luca 2:34-35).”, notează cei de la calendar-ortodox.ro
Calendar ortodox 2 februarie. În această sfântă zi de sărbătoare, creștinii îi mai prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Agator, Sfântul Nou Mucenic Iordan din Trapezunt, Sfântul Nou Mucenic Gavriil. De asemenea, pe 2 februarie credincioșii cinstesc icoana Maicii Domnului numită „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeţia lui Simeon”
Tropar la Praznicul Întâmpinării Domnului
Glasul 1Bucură-te, Ceea ce eşti Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric. Veseleşte-te şi tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în braţe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă şi Învierea.
Condac la Praznicul Întâmpinării Domnului
Glasul 1Cel Ce cu naşterea Ta ai sfinţit pântecele Fecioarei şi mâinile Dreptului Simeon care Te-au întâmpinat acum le-ai binecuvântat şi precum se cuvenea ne-ai mântuit pe noi, Hristoase Dumnezeule, împacă lumea ce se găseşte în războaie şi întăreşte Biserica pe care o ai iubit, Unule Iubitorule de oameni.
Pentru că este sărbătoare mare, sub cruce roșie în calendarul creștin ortodox, în ziua Întâmpinării Domnului este interzis să spălăm, călcăm rufe, facem curățenie sau alte treburi de natură domestică.