Capacitatea României de a produce energie electrică se sporește în acest an prin inovația care va fi integrată aici. Este vorba de anunțul momentului care spune că a fost finalizată prima centrală solară și eoliană din țară, o investiție reală de 10 milioane de euro. Locația aleasă pentru acest proiect este în județul Tulcea și constructorii spun că noua centrală soalră și eoliană are o capacitate totală de 7,25MW.
Demersurile din ultimii ani și investițiile anunțate în aceste sistem de producție de energie vin ca urmare a necesității de a respecta termenele limită strânse pentru finanțarea europeană și pentru a-și spori independența energetică față de Rusia.
Investițiile mai sunt și pentru a atenua efectele crizei energetice globale și pentru a-și decarboniza economia. Cu progrese suficiente, România poate chiar să transfere o parte din cota sa de energie regenerabilă către alte state membre ale Uniunii Europene, spun specialiștii în domeniu.
Pe 13 iunie, Eurowind Energy, compania daneză de energie regenerabilă, anunța demararea unui proiect agrivoltaic în România, un parc fotovoltaic de 70 MW care va combina energia solară cu agricultura.
Construcția parcului agrivoltaic, în valoare de 50 de milioane de euro, situat în apropiere de Teiuș, în județul Alba, ar urma să înceapă în luna octombrie a acestui an, potrivit rapoartelor, și se așteaptă ca acesta să fie finalizat în 2024.
Vezi și: Vești bune pentru românii care își pun panouri solare. Se schimbă legea energiei!
Conform dezvoltatorului de proiect, parcul solar va genera suficientă energie electrică pentru a alimenta 30.000 de locuințe.
Parcul solar se va întinde pe o suprafață de 80 de hectare, cu 119.184 de module, în timp ce producția anuală de energie electrică proiectată este de aproximativ 102 GWh, suficient pentru a alimenta aproximativ 30.000 de gospodării.
Cu mult timp înainte de anunțul celor de la Eurowind Energy era demarat un alt proiect pe un lot deja existent, fiind vorba de un parc eolian de 6,5MW.
Atât parcul eolian cât și noua centrală solară au fost construite în județul Tulcea de către două companii, Blue Line Energy, un producător de energie și surse regenerabile, și Parapet, companie specializată în construcțiile din sectorul energiei solare.
Vezi și: Gigantul austriac care vine în România. Vor fi multe locuri noi de muncă, va ajuta mult cetăţenii
Conform Profit.ro, investiția se ridică la un total de 10 milioane de euro, iar întreg sistemul, inovația care va fi integrată în România, va avea o producție anuală totală de 24GW. În acest moment, conform proiectanților, prima centrală solară și eoliană din țară se află încă în perioada de probe tehnologice.