Toamna se apropie cu pași rapizi, motiv pentru care gospodinele au început, deja, să pună murăturile pentru iarnă. Indiferent că vorbim de castraveți, gogoșari, pepeni, gogonele sau conopidă, murăturile reprezintă garnitura preferată a românilor, în lunile sezonului ploios și rece. Care este secretul pentru a pregăti cei mai gustoși gogoșari murați.
La o porție de friptură sau cartofi prăjiți merge, cel mai bine, să desfaci un borcan de murături. Gogoșarii în oțet sunt favoriții românilor, alături de castraveții în saramură. Gospodinele se întrec în tot felul de rețete pentru a obține cele mai delicioase murături.
Iată câteva trucuri simple și rapide de făcut, pe care, dacă le vei respecta, vei avea cele mai gustoase murături în lunile care urmează. Ai nevoie doar de câteva ingrediente pentru această rețetă:
Pentru început, vei lua gogoșarii și-i vei spăla foarte bine, apoi îi vei tăia în bucăți măricele și le vei pune pe prosoape de hârtie. Amestecă apa, oțetul și restul de condimente, după propriile tale preferințe.
În cazul în care preferi gogoșarii foarte acri, trebuie să mărești cantitatea de sare și de oțet, dar dacă îi preferi dulci, poți să mai adaugi zahăr sau miere.
Amestecul se pune pe aragaz, la foc mediu-mare, până ce dă în clocot. E indicat să alegi o oală mare, pentru că vei pune și gogoșarii la fiert în acest lichid. Vei lua o parte din gogoșari și-i vei pune la fiert până ce vor căpăta o altă culoare, amestecând, fără oprire, în zeamă.
Mai departe, scoți gogoșarii și îi pui pe următorii și repeți acest proces până când îi termini pe toți. Dacă vrei ca legumele să aibă o consistență mai crocantă, atunci gospodinele îți recomandă să nu-i lași foarte mult la fiert. Dacă îi vrei moi, poți să îi lași mai mult la fiert.
Pune gogoșarii în borcane destul de mari și nu îi îndesa, ci lasă-i exact așa cum se așază în acestea. Apoi, adaugă peste ei zeama caldă sau fierbinte și mai adaugă mirodenii în borcane, după gust.
Poți pune miere, hrean, boabe de muștar, câte o frunză de dafin în fiecare borcan, alte ierburi aromatice etc. Borcanele trebuie așezate pe o tavă de metal, pentru a nu se sparge de la lichidul fierbinte.
Borcanele cu murături se sigilează și se acoperă cu o pătură până a două zi. Este indicat să depozitezi murăturile în cămară sau la frigider, ca să le ferești de căldură și lumina directă a soarelui.