Salata de vinete de post este una dintre cele mai îndrăgite rețete din bucătăria românească, apreciată pentru gustul său bogat și textura cremoasă. Pentru a o face mai sănătoasă, gospodinele din România folosesc un ingredient secret.
Ce pui în salata de vinete de post în loc de maioneză
Este perioada Postului mare, motiv pentru care salata de vinete trebuie consumata fără maioneză. Mai mult, reţetă de mai jos este ideală și pentru cei care adoptă un stil de viață vegetarian sau vegan. În plus, este simplă, accesibilă și sănătoasă.
Ingredientul secret folosit doar de gospodinele pricepute este iaurtul vegan. Sunt necesare doar două linguri pentru a transforma complet preparatul.
Ingrediente pentru cea mai bună salată:
- 3 vinete mari
- 1 ceapă mică (opțional)
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui sau de măsline
- 2 linguri de iaurt vegan
- Sare după gust
- Zeamă de lămâie (opțional, pentru un gust ușor acrișor)
CITEŞTE ŞI: Ce pun moldovencele în salata de vinete pentru un gust mai bun. Ingredientul secret pe care îl adaugă la final
Cum preparăm cea mai bună salata de vinete
Pentru ca salata de vinete de post să iasă gustoasă şi pufoasă trebuie să ţinem cont de câteva detalii, spun gospodinele pricepute:
- Coacerea vinetelor – Spală vinetele și usucă-le cu un prosop de bucătărie. Coace-le pe flacără directă, pe grătar sau în cuptor la 200°C până când coaja devine arsă și se desprinde ușor. Aceasta va oferi un gust afumat și autentic salatei.
- Curățarea vinetelor – Pune vinetele coapte într-un vas și acoperă-le pentru câteva minute, astfel încât să se înmoaie coajă și să fie mai ușor de curățat. Îndepărtează coaja cu grijă și lasă pulpa la scurs pe un tocător înclinat sau într-o sită, pentru a elimina excesul de lichid amar.
- Tocarea și prepararea – Toacă vinetele cu un cuțit de lemn sau de plastic pentru a evita oxidarea. Adaugă sare și începe să încorporezi treptat uleiul, amestecând continuu cu o lingură de lemn până obții o compoziție omogenă.
- Adăugarea cepei – Dacă dorești, toacă mărunt ceapă și încorporeaz-o în salată. Poți folosi și ceapă verde pentru un gust mai proaspăt. Se adauga acum şi iaurtul.
- Ajustarea gustului – Dacă preferi, poți adăuga câteva picături de zeamă de lămâie pentru un plus de prospețime.