Sofia Vicoveanca arată nemaipomenit la vârsta de 81 de ani! Solista de muzică populară este destul de activă, adoră să se plimb, dar și să gătească. Recent, artista a dorit să le împărtășească tuturor rețeta ei de borș, despre care a afirmat că o știe de la bunica sa.
Sofia Vicoveanca s-a lăudat și a dezvăluit că știe să facă cea mai bună ciorbă din lume. Interpreta de muzică populară a spus că este rugată mai tot timpul de nepoatele ei să prepare acest borș. Rețeta autentică este moștenită de la bunica ei și nu se mai găsește nicăieri. Sofia Vicoveanca a dezvăluit secretul pentru care ciorba este atât de gustoasă. Ea i-a sfătuit pe toți să bea borș acru pe stomacul gol, înainte de a mânca.
„Nepoata din clasa a 12-a și cea studentă în anul I la Geologie, mă roagă să le fac ciorba după care le plouă-n gură. Vă spun rețeta. Se pun toate ingredientele, legumele, cărnița, la fiert, dar separat fac eu așa ceva! Este un borș acru. Se pune la fiert sfeclă roșie rasă prin răzătoare, cu o tijă de la leuștean, tijă de la mărar, de la pătrunjel și se mai pune și sare după gust.
Se fierb toate până când zeama se face roșie, aproape neagră de la sfecla roșie. Aceasta se strecoară în cirobă atât cât o gusti, cât trebuie de acră, restul, ce rămâne din zeamă, se strecoară și se pune într-o sticluță la frigider și se bea înainte de masă câte un păhăruț ca cel de țuică, pe nemâncate. E foarte sănătos!”, a mărturisit Sofia Vicoveanca.
Sofia Vicoveanca a spus că în Suceava, acolo unde ea s-a născut, românii încă mai respectă tradițiile de Paște, cea mai mare Sărbătoare în opinia ei. Oamenii încă mai postesc, fac curat în curți, îngrijesc de mormintele celor duși…etc, așteptând astfel Învierea Domnului.
„Paștele este minunea Învierii, este cea mai mare și mai puternică sărbătoare. Să ne rugăm să ne aducă pace în lume, să ne păstrăm limba ascuțită. Să încercăm să ne vedem de ale noastre. Eu locuiesc la Suceava, aici încă se mai respectă postul și pregătirile dinaintea sărbătorii creștine.Oamenii locului își curăță grădinile, casele, se postește, te împărtășești, se îngrijesc mormintele celor dragi, se face pomenire pentru cei plecați. Gospodinele își pregătesc coșul cu bucate, cu pască și cu ouă roșii, dar mai pun și ceva pentru animăluțe, într-un colțuc al coșului, ca să fie sfințite la biserică, puțină iarbă sau fân, ca să fie sănătoase”, a declarat Sofia Vicoveanca, potrivit ego.ro.