Luna octombrie este ideală pentru ca gospodinele să pună cele mai gustoase murături pentru lunile de iarnă. Indiferent că vorbim despre castraveți, gogoșari, conopidă, gogonele, varză sau pepeni, iată ingredientul secret care te ajută să obții murături crocante și tari. Ce trebuie să adaugi în borcan.
Toamna se numără bobocii și se pregătesc murăturile pentru sezonul de iarnă. De la castraveți la gogoșari, gogonele sau conopidă, gospodinele se întrec în cele mai simple și gustoase rețete. Când vine vorba de murături crocante, iată care este trucul genial pe care trebuie să-l încerci.
Secretul este să pui câteva frunze de vișin în amestecul din borcan, pentru ca legumele murate să aibă un gust delicios. De asemenea, poți adăuga și câteva fire de hrean.
Pentru început, legumele asortate trebuie spălate în două-trei ape: castraveţi, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele, mere tari, ţelină, rădăcină de pătrunjel, morcov.
Mai departe, zarzavatul proaspăt trebuie așezat în butoi, în proporţiile dorite, peste care vei adăuga mărar uscat şi câteva fire de hrean.
Ingredientul secret, după cum am scris mai sus, este să pui câteva frunze de vișin printre murături, pentru ca legumele să capete o consistență crocantă, iar gustul să fie și mai bun, la iarnă.
După ce ai poziționat legumele asortate, următorul pas este extrem de simplu. Vei turna saramura fierbinte făcută din 500 grame de sare la 10 litri de apă. Nu uita să adaugi câte 1 litru de oţet la fiecare 10 litri de apă.
Citește și Cum să tai gogonelele înainte să le pui la murat. Secretul pentru murături perfecte la iarnă
Poate nu te-ai gândit foarte mult la asta până acum, dar murăturile sunt extrem de benefice pentru organismul nostru. Datorită procesului de fermentare, legumele dau naştere unor bacterii sănătoase, ce ajută la reglarea microflorei şi la întărirea imunităţii.
De exemplu, castraveţii muraţi, unele dintre cele mai populare murături, conţin minerale, fier, calciu, vitamina C şi magneziu, vitamine și minerale ce îţi ajută corpul să funcţioneze în mod optim.
Cei care preferă gogonelele sunt la fel de norocoși, întrucât roșiile murate conțin alcaloizi, substanțe care împiedică replicarea viruşilor hepatici.
De asemenea, varza murată este renumită pentru faptul că te poate scăpa chiar și de cea mai cumplită mahmureală și ar elimina substanţele cancerigene din organism, potrivit specialiștilor.