14 ian. 2022 | 18:10

Ingredientul periculos care dispare din alimentele pe care le mâncăm. UE a luat o decizie istorică

Sănătate
Ingredientul periculos care dispare din alimentele pe care le mâncăm. UE a luat o decizie istorică
Ingredientul periculos care dispare din alimentele pe care le mâncăm, din anul 2022

Începând de anul viitor statele UE nu vor mai accepta substanța dioxid de titan ca aditiv alimentar. Decizia va fi pusă în aplicare, după ce Comisia Europeană a convins toate statele UE de a adera la acest demers. Cu alte cuvinte marii producători vor fi nevoiți să scoată această substanță din produsele alimentare.

Decizie fără precendet a Comisie Europene. Fără dioxid de titan ca aditiv

UPDATE 14 ianuarie 2022: Dioxidul de titan, adică aditivul alimentar E171, a fost interzis oficial de pe data de 14 ianuarie 2022. Decizia a fost luată de Comisia Europeană si intră în vigoare după o tranziție de 6 luni.

„Siguranţa alimentelor pe care le consumă cetăţenii noştri şi sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict şi permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranţă pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activităţi este să ne asigurăm că numai substanţele sigure, susţinute de dovezi ştiinţifice solide, ajung în farfuriile noastre.

Prin interdicţia de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autorităţile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare”, susține comisara Stella Kyriakides.

Știrea inițială:

Dioxidul de titan este utilizat ca colorant la produse alimentare. Astfel că, produse precum gumă de mestecat, produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulioane nu vor mai conține acest aditiv, începând de anul viitor. Decizia de astăzi actualizată revizuiește rezultatul evaluării anterioare a EFSA publicată în 2016, care a evidențiat necesitatea mai multor cercetări pentru a completa lacunele de date.

În data de 6 mai 2021, EFSA și-a publicat evaluarea actualizată a siguranței privind dioxidul de titan ca aditiv alimentar. EFSA a constatat că există incertitudine cu privire la capacitatea substanței de dioxid de titan de a se acumula în corp și de a deteriora materialul genetic din celule.

Agenția nu a putut calcula un aport zilnic acceptabil  și nici nu a putut stabili o valoare limită sigură pentru dimensiunea și distribuția particulelor. Pe această bază, nu a putut confirma siguranța substanței în alimente. Cu toate acestea, deoarece nu a găsit dovezi de toxicitate acută, nu se justifică interzicerea imediată.

Franța a inițiat anterior o interdicție națională în 2019/2020, în urma avizului revizuit al EFS. UE a adoptat această interdicție la nivelul UE pentru începutul anului 2022.

„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. Astăzi, acționăm decisiv cu statele noastre membre, pe baza unei științe solide, pentru a elimina un risc dintr-o substanță chimică utilizată în alimente.”, a declart astăzi comisarul Stella Kyriakides, responsabil cu sănătatea și siguranța alimentelor.

Este dăunătoare substanța sănătății?

O interdicție la nivelul UE privind utilizarea dioxidului de titan a fost supusă unui vot în septembrie 2021. Ca urmare a acelor discuții, astăzi decizia a fost anunțată să intre în vigoare până în ianuarie 2022. Va exista o perioadă de tranziție relativ scurtă de 6 până la 9 luni, a mai spus același comisar.

Până în prezent, dioxidul de titan era considerat sigur pentru consum. Majoritatea cercetărilor concluzionează că alimentele au o cantitate mică de dioxid de titan și nu prezinta niciun risc pentru sănătatea umană. Până la acest moment producătorii foloseau dioxid de titan, ca și colorant, într-o serie de produse, cum ar fi gumă de mestecat și produse de patiserie, printre alte produse alimentare.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Dorian Popa, apariție de senzație la New York. Fanii l-au luat la mișto
EVZ.ro
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PARLAMENTUL a fost DIZOLVAT! Urmează ALEGERI ANTICIPATE
Mediaflux
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro