Multe mâncăruri cu cartofi implică fierberea tuberculilor. Nu este o sarcină foarte incitantă, însă este crucial să fie realizată corespunzător. Indiferent dacă fierbi pentru prima dată cartofi sau dacă ai făcut-o de mai multe ori, în articolul de astăzi îți vom explica ce pași trebuie să respecți. Vezi ce trebuie să pui în apa în care fierbi cartofii pentru ca tuberculii să nu crape.
Când vine vorba despre fierberea cartofilor, întotdeauna gospodinele vor să știe două chestiuni. Prima are legătură cu timpul de fierbere al cartofilor, în timp ce a doua implică ingredientele folosite în apa în care tuberculii sunt puși la foc.
Să începem cu prima problemă, anume timpul de fierbere al cartofilor. În general, indiferent de modul în care veți prepara ulterior tuberculii, aceștia trebuie lăsați la flacără medie, pe aragaz, pentru maximum 20 de minute. Este timpul potrivit pentru fierberea uniformă a cartofilor.
Dacă vrei să-i gătești sub formă de piure, de exemplu, cel mai bine este să tai cartofii în cubulețe. Nu trebuie să fie foarte mici, însă nici nu este eficient să lași cartofii întregi în apă. Apa nu îi va pătrunde suficient ca tuberculii să fiarbă uniform.
În funcție de felul în care vrei să prepari cartofii, decizi și dacă vrei să îndepărtezi coaja acestora sau să îi fierbi cu tot cu învelișul exterior. Nu este obligatoriu să cureți cartofii de coajă înainte de a-i pune pe foc. Pielița exterioară a cartofilor se va putea desprinde foarte ușor de pe tuberculi în momentul în care aceștia au fiert suficient.
Este recomandat ca atunci când pui cartofii la fiert, să acoperi vasul pentru a nu se pierde căldură. Dacă menții oala acoperită, tuberculii se vor fierbe mai repede decât în cazul contrar.
Este important și ce adaugi în apă când vrei să fierbi cartofii. Niciodată, dar absolut niciodată nu adăuga ulei în lichidul în care pui tuberculii. Cartofii reprezintă o sursă bogată de vitamine, minerale nutritive, precum și fibre și proteine. Cu siguranță nu îți dorești să le irosești.
După ce apa în care sunt cartofii a dat în clocot, adaugă în vas două linguri de acid citric. Acest ingredient va ajuta cartoful să nu crape, iar învelișul exterior nu își va pierde din proprietățile bune pentru sănătate. Bineînțeles, nelipsită trebuie să fie și sarea.
Citește și: Trucuri geniale cu apa în care ai fiert cartofii. Habar nu aveai câte întrebuințări are, de fapt
Pentru a te asigura că tuberculii sunt moi, testează-i cu ajutorul unei furculițe. Pur și simplu introdu ușor furculița la mijlocul cartofului sau al bucății de cartof. Dacă instrumentul de bucătărie a fost introdus cu ușurință, cel mai probabil cartofii au fost fierți suficient.