Ingredientul magic pe care îl pun sârbii în orez, de fapt. Așa vei avea cel mai gustos pilaf

de: Ștefan R. Apostol
03 10. 2023

Una dintre cele mai gustoase rețete din bucătărie este celebrul pilaf sârbesc din orez. Dar, spun gospdodinele care fac acest preparat, ca să iasă bun, ai nevoie de ingredientul magic pe care îl pun sârbii în orez, de fapt. Citește mai departe și vezi despre ce ingredient este vorba.

Pilaf sârbesc, pe cât de simplu, pe atât de gustos

Chiar dacă preparatul de pilaf sârbesc este foarte prezent regăsit și în cultura noastră culinară, nu este un fel de mâncare tradițional nici măcar sârbesc, chiar dacă așa se numește. Acesta a fost lăsat în urmă ca moștenire de la turci în timpul cuceririi otomane a Balcanilor.

Află și: Cum faci acasă chifteluțe cu orez. Rețeta perfectă pentru perioada Postului Mare

Cu toate acestea, această rețetă de pilaf sârbesc a fost o masă foarte obișnuită în copilăria noastră, făcând parte din repertoriul de gătit al mamei sau al bunicii.

Pentru a face această rețetă, tot ce aveți nevoie este o oală și toate ingredientele, dar despre asta ceva mai târziu.

Preparatul a fost lăsat în urmă ca moștenire de turci

Vă mai spunem că este într-adevăr o rețetă fără complicații, una simplă. Încercați acest pilaf sârbesc data viitoare când doriți să încercați o versiune diferită a acestui fel de mâncare tradițională.

Dar, ca orice rețetă, chiar dacă este una simplă, și aceasta beneficiază de anumite particularități, și vorbim astăzi despre ingredientul magic pe care îl pun sârbii în orez, pentru a face cel mai bun pilaf sârbesc.

Care este ingredientul magic pe care îl pun sârbii în orez

Pilaful sârbesc este cea mai simplă versiune a acestui fel de mâncare, și anume orez alb gătit cu puțin ulei de măsline, ceapă tocată, usturoi, morcovi și apoi fiert în bulion.

Este o treaptă mai sus față de orezul fiert în apă simplă, dar nu atât de elaborat încât să nu-l poți pune laolaltă într-un mod delicios.

Află și: Nu mai fierbe orezul în apă. Altul este secretul, de fapt. Așa va ieși mult mai gustos

Puteți face pilaf sârbesc folosind alte cereale, cum ar fi orezul sălbatic, sau linte. Alături de ceapă, puteți amesteca mazăre, ardei tocat sau ciuperci sotate.

Condimentați-l cu condimente care se potrivesc gusturilor. Majoritatea bucătăriilor culturale au propriul set de condimente și ierburi preferate.

Pilaful sârbesc este cea mai simplă versiune a acestui fel de mâncare

Există multe variante de pilaf, din Balcani, Turcia, până în Asia Centrală și India, care adaugă carne, fructe și legume, ba chiar înlocuiesc orezul cu alte cereale. Cu toate acestea, vă împărtășim ingredientul magic pe care îl pun sârbii în orez, și anume uleiul de măsline.

Descoperă și: Chiftele mănăstirești după rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop. Ingredientele care le dau gustul perfect

Și pentru a avea totul pus cap-la-cap, în cele ce urmează îți propunem și rețeta, ingredientele și modul de preparare a celui mai delicios pilaf sârbesc.

Cea mai bună rețetă de pilaf sârbesc

Așa cum se obișnuiește, pentru început trebuie să știm de ce ingrediente avem nevoie, așa că, iată lista cu tot ce vă trebuie:

Ingrediente pentru rețeta de pilaf sârbesc

  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 1 ceapă galbenă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi tocat
  • 2 morcovi tăiați cubulețe
  • 4 sau 6 pulpe de pui
  • 300 g orez cu bob lung
  • 100 g mazăre mică congelată
  • 2 lingurițe de Vegeta
  • 2 lingurițe de boia de ardei măcinată
  • 1 linguriță de măghiran
  • sare și piper
  • 6 căni de apă + o cană în plus dacă este nevoie

Modul de preparare

Se încălzește uleiul de măsline într-o oală antiaderentă, se adaugă ceapa și se sotează aproximativ 3 minute până se înmoaie, amestecând des. Adăugați usturoiul tocat și morcovii tăiați în cubulețe și sotați încă 3 minute.

Află și: Orezul de care pur și simplu nu te poți sătura. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi pentru un gust special

Umpleți oala cu 6 căni de apă, adăugați condimentele, vegeta, paprika măcinată, măghiran, sare și piper după gust, precum și cotoarele de pui. Se fierbe timp de 20 de minute la foc mediu, cu capacul închis. După ce puiul a fiert, scoateți-l într-un castron separat și puneți-l deoparte. Îl veți adăuga din nou mai târziu.

Cea mai bună rețetă de pilaf sârbesc

În oală, adăugați orezul și mazărea congelată. Amestecați până când toate ingredientele sunt distribuite uniform și gătiți timp de 15 minute la foc mediu cu capacul închis. Dacă este nevoie, adăugați încă o cană de apă.

Dacă însă nu aveți nevoie, lăsați orezul să se gătească fără să deschideți capacul. După ce orezul s-a fiert, adăugați din nou cotoarele de pui peste pilaf. Închideți capacul și lăsați să stea timp de 10 minute la foc mic cu capacul închis.

Citește și: Pilaf ca la bunica acasă. Ce să nu faci niciodată cât fierbe, îi strici tot gustul

Orezul ar trebui să arate auriu și delicios. Odată ce orezul și puiul sunt fierte, lăsați vasul să stea deoparte încă 10 minute cu aragazul oprit. Aduceți întregul fel de mâncare la masă și serviți cu o lingură foarte mare. Din partea noastră, Poftă bună! și să mâncați cel mai bun pilaf sârbesc, alături de familie.