Toamna se numără bobocii și se pregătesc murăturile. Pe lângă faimoșii castraveți, gogoșari, gogonele, conopidă, pepeni și prune, gospodinele pun varză la murat pentru a face sarmalele de Crăciun. Iată câteva trucuri geniale care te ajută să prepari cele mai bune legume.
Atunci când alegem varza pentru murat, specialiștii ne recomandă să cumpărăm verze bine coapte, de culoare albă, cu foile subțiri. De asemenea, căpățânile de varză trebuie să fie îndesate, iar frunzele ferme și neafectate de insecte.
Pentru început, vei pregăti saramura în care vei pune varza la murat. Se adaugă 500 de grame de sare grunjoasă la fiecare 10 litri de apă. Nu uita să așezi, pe fundul butoiului, câteva bucăți de lemn.
Deasupra, gospodinele optează pentru câteva crenguțe de cimbru, piper pus în săculeț de tifon și mărar uscat. Mai departe, vei curăța morcovii și rădăcinile de țelină, apoi le vei tăia în felii rotunde. Rădăcinile de hrean se taie pe lungime, după care se așază și ele în butoi.
Citește și Cum se alege corect varza de pus la murat. Trucul banal ca să iasă perfect
Secretul pe care gospodinele l-au ținut pentru ele, până acum, este că trebuie să pui o bucată de zahăr deasupra, după o săptămână, pentru ca varza murată să se păstreze pentru mai mult timp. Astfel, nu vei avea probleme și nici nu vei sta cu grija că varza va prinde floare.
„La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, spune bucătarul buzoian Cristi Dobre, conform exquis.ro.
De asemenea, înainte de a pune varza la murat, butoiul trebuie să fie opărit. Mai departe, trebuie să torni 1 kg de var nestins cu apă în recipientul în care vei pune varza la murat. Lași amestecul să acționeze timp de o zi, să te asiguri că toate impuritățile au fost eliminate.
Atunci când alegi varza pentru sarmale, nu uita de anumite aspecte esențiale, precum frunzele fine și subțiri, cu nervuri dese și mici.
„La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne”, spune Loredana Tănase, gospodină din Berca.