Laptele ars de pe aragaz sau de pe tigăi poate transforma o activitate plăcută într-un efort frustrant și consumator de timp. Cu toate acestea, vă puteți salva ustensilele de gătit și mâncarea folosind câteva obiecte de uz casnic pe care probabil le aveți deja la îndemână. Indiferent de tehnica pe care o folosiți, treceți întotdeauna apă rece peste tigaia arsă pentru a împiedica laptele să o ardă și mai tare.
O modalitate excelentă de a îndepărta laptele ars pe tigăi este să le înmoi. Pune câteva picături de detergent de vase în vasul de gătit afectat, urmate de apă, scufundând complet zona arsă. Lăsați amestecul să se înmoaie timp de aproximativ o oră.
Apoi, răzuiți reziduurile cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule. O lingură sau două de sare curăță la fel de bine tigăile arse în absența detergentului de vase.
Dacă pe tigaie mai există încă rămășițe ale arsurii, goliți-o și creați același amestec pe care l-ați avut înainte. Fierbeți la foc mic timp de aproximativ 10 minute înainte de a opri focul și de a lăsa tigaia să se înmoaie peste noapte.
În dimineața următoare, aduceți amestecul la fierbere și îndepărtați orice reziduu cu lingura de lemn sau cu spatula și spălați tigaia așa cum ați face-o de obicei. Dacă arsura este prea mare pentru această metodă, bicarbonatul de sodiu și oțetul pot elimina arsura.
Nu lăsați amestecul de apă și oțet în tigaie prea mult timp, deoarece poate cauza pete de apă dură pe vasele de gătit. Pentru a curăța tigaia, frecați-o încet și delicat cu un tampon de frecat care nu se zgârie sau cu un burete moale. Nu folosiți vată de oțel sau alte tampoane de frecat din metal, deoarece acestea pot zgâria sau deteriora suprafața tigăii în timp.
Acest truc cu sarea sau cu apa și oțetul este foarte ieftin, util și practic.