Necuvântătoarele pe care le creștem în ogradă au nevoie de o îngrijire specială, fiind predispuse, în unele perioade ale anului, unor afecțiuni ce le pot pune în pericol viața. Află care este ingredientul care trebuie folosit pentru tratamentul găinilor. Acest remediu natural face minuni de fiecare dată.
Așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor, există și remedii naturale pentru anumite afecțiuni. Pentru tratamentul găinilor, cel mai bun exemplu este oțetul de mere.
Acest ingredient ce nu lipsește din nicio bucătărie de la noi din țară este bogat în vitamine și minerale și are efecte benefice asupra digestiei. Acestea sunt și motivele pentru care este un tratament eficient pentru întărirea sistemului imunitar al găinilor de curte. Mai mult, este considerat și un remediu în cazul afecțiunilor respiratorii.
Gospodarii apelează la oțetul de mere în anumie perioade din an, dificile pentru înaripate: caniculă sau când sunt mutate de la locul obișnuit lor, ajutând, în același timp, la creșterea în greutate.
Poate fi dat găinilor, curcilor, rațelor și chiar și porumbeilor.
Te-ar putea interesa și: Cum să crești producția de ouă la găini. Ce trebuie să le dai să mănânce, de fapt
Este important ca oțetul să nu fie păstrat niciodată în recipiente făcute din metal. Sunt recomandate, în schimb, cele din ceramică sau din plastic.
Oțetul se pune, în cantități mici, în apa animalelor, având grijă să nu depășească 2% din conținutul acesteia. Cu alte cuvinte, la un litru de apă se adaugă cel mult 20 de mililitri de oțet de mere. Dacă depășim, va avea afecte negative asupra sănătății păsărilor.
Tratamentul se administrează în jur de trei sau cinci zile pe lună.
Dacă vrei să întărești sistemul imunitar al păsărilor din ogradă, mai ales în timpul lunilor de primăvară, poți include în meniul lor zilnic pătrunjel, busuioc, mărar și păpădie. Dacă ai posibilitatea, adaugă și niște nuci proaspete, semințe de floarea soarelui și chiar fructe de pădure.
Nu uita că nu ar trebui să faci nicio schimbare în dieta animalelor din curtea ta înainte de a cere părerea unui specialist – medic sau farmacist veterinar.
Te-ar putea interesa și: Câte găini ai voie să creşti în curte şi la ce distanţă de vecini trebuie să fie ţinute, de fapt. Se dau amenzi mari