30 mart. 2023 | 11:30

Cum să crești producția de ouă la găini. Ce trebuie să le dai să mănânce, de fapt

Diverse
Cum să crești producția de ouă la găini. Ce trebuie să le dai să mănânce, de fapt
Cum trebuie să procedezi

Indiferent dacă crești găini de ceva vreme sau ești la început, producția scăzută de ouă este probabil un aspect cu care te vei confrunta la un moment dat. Știi cum să crești producția de ouă la găini? Pe lângă sfaturile obișnuite, există un truc pe care nu mulți îl știu. Ingredientul este unul foarte la îndemâna oricui. 

Cum să crești producția de ouă la găini

În mod obișnuit, te poți aștepta ca o găină să depună aproximativ un ou pe zi în timpul anilor de ouat – de obicei, în jur de doi-trei ani. Pe măsură ce găinile îmbătrânesc, această rată va scădea în mod natural.

Este nevoie de condiții adecvate – și de multă energie – pentru ca găinile să depună ouă. Mulți factori pot afecta rata lor de producere a ouălor, inclusiv:

  • Vârsta – fie că sunt prea tinere sau prea bătrâne.
  • Rasa.
  • Mutarea.
  • Lipsa de hrană suficientă – sau hrana care nu are valoare nutritivă.
  • Lipsa unui număr suficient de ore de lumină naturală.
  • Cum să faci ca găinile să depună mai multe ouă

Dacă vrei să crești producția de ouă la găinile tale, poți schimba câteva lucruri diferite în mediul lor.

Adaugă lumină

În medie, găinile au nevoie de aproximativ 14 ore de lumină solară pentru a depune un ou. Așadar, pe măsură ce lumina zilei scade în timpul lunilor de toamnă și de iarnă, găinile vor începe să producă mai puține ouă. 

Pentru a obține mai multe ouă de la găini, poți adăuga un bec în cotețul lor pentru a recrea orele de lumină solară de care au nevoie. 

Asigură-te totuși că găinile nu primesc mai mult de 16 ore de lumină” pe zi.

Creează un mediu curat și sigur

Găinile tale au nevoie de un coteț curat și sigur și de o zonă de cuibărit pentru a-și depune ouăle. Dacă acestea sunt stresate din cauza prădătorilor sau a condițiilor meteorologice nefavorabile, rata de producție a ouălor va scădea. 

Redu la minimum orice amenințare și păstrează-le cotețul cald – între 5 și 30 de grade. Dacă este nevoie, poți adăuga întotdeauna o lampă de căldură pentru un plus de căldură. De asemenea, asigură-te că găinile au o suprafață moale în care să își facă cuibul.

Hrănește-le cu o dietă echilibrată

Este important să le oferi găinilor hrana potrivită, astfel încât să aibă nutriția de care au nevoie pentru a crește, a rămâne sănătoase și a depune ouă. În timpul toamnei și iernii, găinile vor beneficia de un plus de proteine. Este important să hrănești găinile cu suficiente substanțe nutritive, în special calciu, pentru ca acestea să depună ouă.

Pe lângă faptul că te asigurați că puii au o dietă echilibrată, este important să le oferi acces la apă proaspătă și curată în permanență.

Cum să crești producția de ouă la găini – ingredientul secret

Ca găinile tale să facă mai multe ouă, drojdia este ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi în dieta lor. Acest ingredient nu doar că mărește producția, dar face ca ouăle să fie mai mari.

Pentru pui, drojdia va accelera creșterea Oastei musculare și îmbunătățește apetitul păsărilor. 

Tot ce trebuie să faci este să amesteci drojdia cu făină sau cu grâu. La un kilogram de făină sau grâu se adaugă o lingură de drojdie și puțină apă caldă.

Ea trebuie să fie activă când o dăm găinilor. Acest supliment poate fi dat pe timpul iernii sau în anotimpurile reci, când găinile nu prea fac ouă. 

Pe timpul verii nu e recomandat și nici nu e bine să dai de mai mult de 3 ori pe săptămână acest supliment.

Poți da drojdie proaspătă sau uscată și poți aplica această rețetă la rațe sau la porumbei. 

Studiul care demonstrează beneficiile drojdiei la găini

Cultura de drojdie influențează pozitiv performanța găinilor care fac ouă.  Un studiu a explorat mecanismul care stă la baza îmbunătățirii performanțelor mediate de cultura de ouă de găină. 

Șaizeci de găini în vârstă de 67 de săptămâni au fost repartizate aleatoriu în 2 grupuri experimentale.

Un grup a fost hrănit cu o dietă de control, în timp ce celălalt a primit dieta de control suplimentată cu drojdie la 3,0 g/kg; tratamentul a durat 8 săptămâni. 

Rezultatele au arătat că suplimentarea cu drojdie a crescut greutatea totală a ouălor și rata de depunere a ouălor, dar a scăzut raportul hrană/ouă cu 9,3-11,0% în săptămânile 5-6 și 7-8.

Cu toate acestea, calitatea ouălor, inclusiv rezistența cojii de ou, grosimea cojii de ou, greutatea ouălor, culoarea gălbenușului de ou nu au fost afectate de suplimentarea dietei cu drojdie.

Mai mult, suplimentarea cu drojdie a crescut nivelurile ARNm ale genelor legate de bariera intestinală și ale genelor peptidelor antimicrobiene în duoden sau jejun, comparativ cu celelalte grupuri. 

Concluzia studiului este că suplimentarea cu drojdie în alimentație a îmbunătățit performanțele găinilor mai bătrâne care fac ouă prin creșterea activităților enzimelor digestive intestinale și a expresiei genelor legate de sănătatea intestinală.

Protejarea peretelui intestinal

Testele, efectuate la IRTA din Spania la începutul anului 2015, au analizat efectele suplimentării hrănii puilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 10 zile cu un extract de drojdie.

„Am măsurat impactul acestui supliment asupra înălțimii vilozităților intestinale, care are un efect direct asupra absorbției hranei, și asupra celulelor caliciforme, care ajută la protejarea peretelui intestinal. 

Rezultatele pentru ambele sunt foarte pozitive, arătând un efect clar dependent de doză. Cele mai bune rezultate au fost obținute cu concentrații de 0,4% și 0,6%”, explică Dr. Romain D’Inca de la compania Phileo. 

Potrivit lui, acest studiu confirmă beneficiile suplimentării furajelor cu extract de drojdie între 0 și 10 zile, pentru a ajuta loturile să pornească bine și pentru a îmbunătăți succesul creșterii prin intermediul unei alimentații adecvate și controlate.

Suplimentarea timpurie cu fracția de drojdie pregătește cel mai bine puii pentru a se bucura de toate beneficiile vaccinării. 

Experimentele au arătat că păsările de curte care au primit încă din primele zile de viață drojdie, au un nivel de anticorpi mai ridicat la 10-15 zile după vaccinare decât puii care nu au luat suplimentul.

Hrana obținută în urma amestecului de tărâțe de drojdie, masă de cereale, făină de carne și oase asigură găinilor cantitatea necesară de proteine și elemente minerale în timpul iernii.

Beneficii

Drojdia este o sursă bogată de proteine, acizi grași, oligoelemente necesare organismului – atât al găinilor, cât și al păsărilor adulte. Odată cu includerea regulată a furajelor cu drojdie în dieta găinilor:

  • fertilitatea crește (în lunile de iarnă, găinile produc cu 23% mai multe ouă);
  • apetitul animalelor de companie se îmbunătățește;
  • întărește sistemul imunitar;
  • greutatea corporală este în creștere;
  • diametrul ouălor devine mai mare.

În primul rând, masa de hrană trebuie să fie zdrobită. Mai mult, cu cât fracția rezultată este mai mică, cu atât mai bine. 

Temperatura optimă pentru apa folosită este de 36-38°C. Dacă o încălzești mai mult, drojdia va muri.

Drojdia trebuie să fie dizolvată bine, astfel încât să nu rămână cocoloașe. Poți accelera dizolvarea adăugând o lingură de zahăr.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro