Românii consumă multă varză în această perioadă. Majoritatea gospodinelor o prepară sub formă de ciorbă sau varză călită pentru felul al doilea. Acest fel de mâncare poate fi gătit cu afumătură sau fără. Indiferent de cum alegi să îl pregătești, trebuie să adaugi neapărat un ingredient anume pe care bucătarii profesioniști îl folosesc des. Gustul o să îi mulțumească pe toți pofticioșii din familie. Ai mai jos pașii pe care trebuie să îi respecți pentru această rețetă!
Varza călită este în topul preparatelor tradiționale preferate de români. Mulți o consumă și în timpul postului, dar și când nu au restricții alimentare. Rețeta este una simplă și ieftină, așa că se regăsește pe mesele multor oameni.
Cu toate astea, nu toate gospodinele știu să o prepare ca la carte și nu cunosc ingredientul special pe care trebuie să îl adauge la început. Bucătarii cu experiență știu că grăsimea este de bază în preparat.
Este nevoie ca varza să fie călită câteva minute în grăsime, iar mai apoi să fiarbă la foc mic alături de bacon sau afumătură. Varza călită diferă în funcție de zonă.
Unele gospodine o prepară în suc de roșii, iar altele se folosesc de apă sau stoc de carne de porc ori vită. De asemenea, la final se adaugă și bucăți de slănină prăjită pentru decor, dar și pentru gust.
1,2 kilograme de varză crudă, cu frunze subțiri
100 g slănină afumată, tăiată în felii subțiri
O ceapă de mărime medie
Două frunze de dafin mici
O linguriță de cimbru uscat
O linguriță de piper boabe negru
150 ml de apă
200 grame suc de roșii concentrat
O linguriță de boia
O linguriță de sare
Un borcan de ardei iute în oțet
Spală și taie varza foarte mărunt, ulterior pune sare peste ea și încearcă să o amesteci pentru cel puțin 5 minute. Lasă leguma să se odihnească pentru 10-15 minute, ulterior pune toată compoziția formată într-un recipient în care ai ingredientul special: grăsimea de porc. Călește varza la foc mic și adaugă în oală bacon sau slănină afumată.
Lasă totul la fier pentru 10 minute, iar mai apoi adaugă 70 ml de ulei și patru căni de apă. În unele zone se combină apa cu sos de roșii pentru un plus de aromă. Nu uita să o lași pe foc preț de jumătate de oră. Pune peste compoziție frunze de dafin, boabe de piper negru, boia și puțină zeamă din borcanul de ardei iute în oțet. Se servește cu mămăligă.