Cât se fierbe varza călită. În perioada sezonului tomnatic, gospodinele se îndreaptă către rețete de mâncăruri mai bogate în calorii, care să meargă în ton cu vremea de afară. Pe lângă cartofi, murături, tocănițe și plăcinte cu dovleac, varza călită pare a fi vedeta sezonului ploios.
Sigur ai auzit și tu celebra expresie „varză cu carne”. Ei bine, oricât de amuzantă ar părea cacofonia pe care foarte mulți români o folosesc pe un ton peiorativ, acest preparat culinar este extrem de gustos, sățios și preferat de către români.
Un sfat prețios de care trebuie să ții cont este că varza călită se gătește foarte greu, dacă nu este înmuiată. Aceasta trebuie fiartă sau prăjită pentru o anumită perioadă de timp.
Cu toate astea, există un truc simplu si eficient pe care îl poți aplica, fără probleme. Tot ce trebuie să faci, potrivit gospodinelor, este să tai varza în fâșii extrem de subțiri, urmând ca, după aceea, să freci varza cu sare grunjoasă.
Mai departe, după ce ai dus la bun sfârșit prima etapă, varza trebuie lăsată să se odihnească, preț de 20 de minute. În acest timp, sarea grunjoasă va acționa asupra fâșiilor de varză, care vor deveni mult mai moi. La final, nu uita să o clătești foarte bine cu apă rece, după care o poți găti foarte ușor, fără probleme.
Pentru această rețetă extrem de delicioasă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru început, vei tăia varza și o vei freca nițel cu sare. Pe măsură ce varza stă la înmuiat, vei tăia carnea și cârnații cubulețe, iar morcovii se rad.
Ulterior, varza se căleste în tigaie, iar peste vei adăuga morcovul si condimentele: boia, sare si piper. După ce a căpătat o culoare arămie, varza se stinge cu supa de pui.
La final vei adăuga carnea, cârnaţii, măduva si pasta de roşii, după care vei lăsa tot amestecul sa fiarbă timp de jumătate de oră. Scoate varza și pune-o pe o farfurie, peste care poți presăra mărar tocat și iaurt.
Pentru această rețetă simplă ai nevoie de:
Pentru început, vei pune varza înmuiată peste carne și o vei lăsa la călit pentru circa 15 minute, până când îi scade volumul.
În tot acest timp, trebuie să adaugi condimentele si să amesteci în mod constant, ca să nu se lipească. După ce varza a scăzut suficient, poți adăuga bulionul și câteva foi de dafin. Lasă totul pe foc pentru încă 15 minute.
La final, vei pune oala în cuptor, pentru aproximativ o ora si un sfert, la o temperatura de 180 de grade Celsius. Varza călită se poate servi cu mămăligă și un pahar de tărie.