Zilele acestea vorbim intens de preparatele tradiționale de Crăciun și Revelion. Așa cum scriam recent, unul din aceste preparate sunt și sarmalele. Deși rețeta este una simplă, există riscul să nu îți iasă ca la mama acasă. Aici intervenim noi cu ingredientul care nu are voie să lipsească din sarmale. Așa că, citește în continuare, și află ce să pui neapărat în compoziție.
Deși acest preparat este împrumutat de la turci, a devenit de-a lungul timpului unul tradițional pentru români, atât pentru masa de Crăciun, cât și de Revelion.
Cu toții am mâncat, măcar odată, o porție de sarmale cu mămăligă, făute fie de mama, fie de bunica. Dar, ca orice tradiție, și sarmalele au o rețetă păstrată din negura timpului, și transmisă de la gospodină la gospodină.
Cele mai bune sarmale, conform bătrânilor, sunt cele cu frunză de varză murată. Dar la fel de bune sunt și cele cu foi de varză proaspătă sau de viță de vie.
După cum bine știi, ingredientul principal este carnea de porc. Pe lângă care se mai adaugă ceva grăsime, ceva afumat și restul de ingrediente.
Dacă folosești varză murată, sunt convins că știi ce trebuie să faci. Și anume să fie spălată cu apă călduță pentru a scoate sarea din ea. Odată pregătite sarmalele, ajungem și la ingredientul care nu trebuie să lipsească din sarmale. Citește în continuare pentru afla care este acesta.
Odată pregătite, cu tot ce trebuie, sarmalele se pun la fiert. Dacă nu ți-ai dat seama care este ingredientul despre care vorbim și care nu are voie să lipsească din sarmale, îți spunem noi, H2O, sau apa.
Da, apa este ingredientul, și cantitatea variază în funcție de carne, cât de grasă sau nu este, și de cantitatea de orez.
Așas e face că, dacă ai carne ceva mai grasă și folosești 100 de grame de orez, vei pune aproximativ 150 de ml de apă. În cealaltă situație, carne slabă și 100 de grame de orez, vei pune 200 de ml de apă.
Ideea este că atât sarmalele, cât și orezul, trebuie să fiarbă foarte bine, ulterior se bagă la cuptor. Dar dacă nu folosești apa, atunci apar problemele.
Așa că, mare grijă când fierbi sarmalele, este important să adaugi apă, dacă cumva vezi că scade. Altfel, riști să le arzi.
Acum că ai aflat secretul, baftă la gătit și Poftă bună!