Mulți dintre noi obișnuim să bea ceaiuri, în mod deosebit în perioada sezonului rece, când suntem mai expuși răcelii. Ne place să îndulcim băuturile cu tot felul de produse. Știi care este ingredientul care nu are ce să caute în ceaiuri? Este promovat ca fiind sănătos, însă adăugat într-o băutură fierbinte poate deveni toxic.
Ceaiurile sunt des consumate toamna și iarna, când organismul nostru este mai expus răcelilor, afecțiunilor respiratorii și nu numai. De obicei, obișnuim să adăugăm în băuturi tot felul de ingrediente, care să le îndulcească. Multe sunt promovate ca fiind sănătoase, însă trebuie să fim atenți și la condițiile în care le expunem astfel încât să nu devină toxice.
Probabil și ție îți place să adaugi mierea în ceai. Ingredientul acționează ca un îndulcitor natural și poate fi cu adevărat calmant, mai ales în perioadele în care suntem răciți. De-a lungul timpului, a fost utilizată și sub formă de medicament, precum și în scopuri culinare.
Mierea este plină de antioxidanți și nutrienți esențiali pentru organismul uman. Totuși, ingredientul nu ar trebui să fie introdus niciodată în ceai, atât timp cât băutura este fierbinte. Specialiștii spun că mierea poate deveni toxică în momentul în care este amestecată cu un produs cu temperaturi foarte ridicate.
Beneficiile mierii sunt reduse când este amestecată în ceaiuri fierbinți. Mai mult decât atât, combinația conduce la eliberarea unor toxine precum Ama, care afectează starea de sănătate pe termen lung. Poae să conducă inclusiv la dezvoltarea de afecțiuni digestive și respiratorii, spun experții. Este recomandat să adăugăm mierea în ceai abia după ce băutura s-a răcit.
Am amintit că mierea este bogată în antioxidanți și nutrienți. Ingredientul este recomandat spre consum persoanelor care au probleme cu glicemia sau inimă. În esență, mierea reprezintă zahăr pur, fără grăsimi, dar cu proteine și fibre în compoziție. Totuși, majoritatea nu consumăm atât de multă miere încât aceasta să devină o sursă de vitamine și minerale semnificativă.
Specialiștii în domeniul nutriției subliniază că mierea este bogată în compuși vegetali care favorizează sănătatea, cunoscuți sub denumirea de polifenoli. Aceștia se regăsesc, în mod special, în mierea minim procesată, neîncălzită și proaspătă. Soiurile de produs care prezintă o culoare mai închisă sunt mai bogate în flavonoide și acizi fenolici în comparație cu restul.
Când vine vorba despre gestionarea nivelului de zahăr din sânge, mierea poate oferi unele beneficii suplimentare față de zahărul obișnuit. Antioxidanții pe care îi prezintă mierea pot să sporească protecția împotriva sindromului metabolic și a diabetului de tip 2, spun experții.