Ești pasionat de grădinărit și într-o continuă căutare de soluții sănătoase și cât mai naturale pentru plantele tale? Ei bine, în rândurile de mai jos îți vom dezvălui modalitățile de a da o nouă utilitate produselor pe care le ai în frigider și nu le mai consumi. Iată așadar ce alimente poți ”recicla”.
Dacă ai o grădină acasă și te ocupi îndeaproape de ea, cu siguranță ești preocupat și de reciclare și de modalități de a da o nouă utilitate gunoiului. Ei bine, compostul este un element extrem de important în grădinărit, care poate fi oricând ”îmbunătățit”.
Compostarea este un proces de reciclare a materiei organice, precum coji de fructe, resturi de legume și de tăiere, frunze uscate, petale și alte materiale, de obicei resturi de bucătărie și de grădină, care duce la obținerea unui îngrășământ 100% natural. Prin urmare, în rândurile de mai jos vei descoperi ce produs poți folosi pentru a îți hrăni cât mai bine plantele.
Ai grijă ca soarele să asigure fotosinteza pentru plantele tale, le uzi des, ai grijă de spațiul dintre ele, precum și de compostul lor? Ei bine, în continuare, vom dezvălui unul dintre ingredientele din bucătărie care poate aduce un plus de beneficiu plantelor tale.
Este vorba despre cojile de ouă. Acestea sunt pline de calciu și joacă un rol important în asigurarea rezistenței și grosimii plantelor tale, ba chiar și la nivel celular. Tot ce trebuie să faci este să golești oul să speli cojile și să le lași să se usuce la soare.
De asemenea, le poți pune la fermentat într-un borcan plin cu apă, iar după o săptămână vor fi gata de folosit pe post de îngrășământ. Nu trebuie decât să le pisezi și să le presari la rădăcină.
Zaț de cafea
Acesta conține aproximativ 2% azot, 0,6% fosfor și 0,6% potasiu, ceea ce este foarte benefic pentru compost. Printre mineralele pe care le vei furniza legumelor tale se numără calciu, magneziu, aur, cupru, fier și zinc.
Citește și: Ce se plantează în grădină la final de iulie. Aşa fac pieţarii care au legume proaspete până toamna târziu
Lapte
Laptele poate funcționa ca un substitut pentru îngrășămintele de fermă și vine ca un stimulent pentru plantele tale. Pentru a-l folosi, poți combina 50% lapte, lichid sau sub formă de pudră, cu 50% apă, apoi să torni soluția peste rădăcinile și tulpinile acestora.
Coji de banane
Cojile acestui fruct tropical au până la 42% potasiu și 25% fosfor, ceea ce le face un compost ideal pentru plantele tale, conferindu-le minerale precum calciu, magneziu și sulf. Pune-le la fermentat într-un borcan timp de câteva zile, după care toarnă soluția ca îngrășământ la rădăcinile plantelor.
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui coji de ceapă în pământul florilor din curte. Secretul grădinarilor experți