Chiftelele se regăsesc în topul românilor. Majoritatea le consumă pe platouri tradiționale unde se mai regăsesc produse făcute în casă, brânzeturi naturale, diverse legume și ciuperci umplute cu carne tocată sau ouă umplute. Ele se prepară diferit în funcție de zonă, dar bucătarii susțin că un anumit ingredient nu trebuie să lipsească din compoziția lor. Ce trebuie neapărat să pui în chiftele pentru ca invitații tăi să îți ceară o porție în plus? Cu siguranță o să rămâi mulțumit de rezultat.
Chiftelele sunt iubite de români. Acestea se regăsesc deseori pe platouri tradiționale românești alături de alte produse făcute în casă, brânzeturi și multe legume.
Desigur că din acest tip de platou nelipsită este zacusca pe care toată lumea o are în cămară pe tot timpul iernii. În timpul acesta, unii le servesc la prânz cu un sos roșu și piure de cartofi. Italienii le prepară într-un alt mod și le pun alături de spaghete.
Indiferent de cum ai încerca să te bucuri de ele, nu trebuie să uiți un ingredient special. Mai exact, este vorba despre cimbru. Puține gospodine pun acest condiment, dar el nu trebuie să lipsească.
750 g carne tocata de porc sau vită (sau amestecată);
1 ceapă medie tocată;
2 ouă;
2 felii de pâine (miez), înmuiate în apă și stoarse sau 2 linguri de pesmet;
5 căței mari de usturoi;
1 linguriță de piper negru;
1 linguriță de boia (dulce sau iute);
1 linguriță cimbru uscat;
ulei.
Pune carnea într-un castron mare, taie ceapa mărunt, sparge ouăle peste carne și zdrobește cățeii de usturoi. Adaugă condimentele peste compoziție și frământă cu mâna. Gustă compoziția din când în când, iar mai apoi adaugă miezul de pâine înmuiat anterior în apă sau lapte.
Pâinea ajută ca bilele de carne să fie suculente și fragede. Modelează chiftelele cu palmele ude. Chifteluțele clasice sunt mici și rotunde, dar în zona Moldovei se numesc pârjoale, se fac mai mari și se aplatizează cu podul palmei. Prăjește toate chiftelele la foc mediu preț de 4 minute pe fiecare parte, ulterior scoate fiecare bucată pe un șervețel curat de bucătărie pentru a extrage excesul de ulei.
Este util să le lași măcar două sau trei minute să se răcească înainte să le servești prietenilor. Ele pot fi consumate și cât mai simplu cu un sos roșu făcut în casă din roșii proaspete și cu puțin pătrunjel. Cu siguranță o să fie pe placul tău.