Din cauza umidităţii din locuinţă, pot apărea pete negre la colţurile pereţilor. Medicii ne recomandă, însă, să avem mare grijă pentru că mucegaiul poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Iată ce ingrediente din bucătărie te scapă imediat de această problemă!
Sezonul rece se apropie iar odată cu temperaturile scăzute de afară şi umiditatea din atmosferă apare şi mucegaiul. Acesta, spun medicii, trebuie înlăturat din locuinţe pentru că poate provoca alergii, iritaţii ale pielii, astm bronşic, infecţii pulmonare şi sinuzite. Dacă în alţi ani ai încercat tot felul de soluţii scumpe din comerţ şi nimic nu a dat rezultate, atunci este momentul să afli de variantele naturale.
Pentru soluţia de curăţare a mucegaiului ai nevoie de 200 ml de apă, 200 ml de oţet şi trei linguri cu vârf de bicarbonat de sodiu. Amestecă cele trei ingrediente şi pune-le într-o sticlă cu pulverizator. Apoi, nu îţi mai rămâne decât să stropeşti suprafeţele afectate, să aştepţi două ore, apoi să ştergi cu o cârpă curată şi uscată.
O altă modalitate naturală de a îndepărta mucegaiul este cea cu ulei esenţial de arbore de ceai. În 500 ml de apă adaugă 15 picături de ulei şi pulverizează acolo unde este necesar. A treia variantă de soluţie antimucegai conţine 100 ml oţet, 100 ml apă, 10 ml apă oxigenată, sucul de la o lămâie şi două linguri de bicarbonat. Indiferent de varianta aleasă este important de precizat că trebuie aerisită foarte bine camera în care ai folosit aceste soluţii.
Un truc pentru evitarea formării mucegaiului sunt plantele naturale, care menţin aerul curat şi proaspăt în încăpare. Acestea absorb dioxidul de carbon şi umiditatea şi elimină oxigen. De asemenea, poţi cumpăra din comerţ un dezumidificator. Specialiştii mai recomandă să evităm uscarea hainelor în interior tocmai pentru că acestea pot creşte brusc umiditatea în cameră până la 80%, ambient perfect pentru apariţia mucegaiului.
Alte lucruri importante de care trebuie să ţinem cont sunt hidroizolaţia efectuată în mod corect, dar şi vopseaua antimucegai. Mai mult, este recomandat să aerisim cât mai des casa, în special baia unde se formează cea mai mare umiditate. După fiecare dus, lasă geamul deschis cel puţin o oră. Un alt detaliu esenţial pentru prevenirea apariţiei igrasiei este lumina. Se pare că razele soarelui sunt un inamic de temut al mucegaiului.