Este cunoscut faptul că omleta este unul dintre preparatele preferate ale românilor. Fie că o pregătești acasă sau o comanzi de la restaurant, acest fel de mâncare se regăsește în meniul fiecăruia dintre noi, cel puțin o dată la două săptămâni, conform specialiștilor.
Puțini oameni știu însă că omleta poate deveni o reală bombă pentru organism, dacă nu este preparată într-un mod corect.
În primul rând, nu trebuie să adaugi niciodată în omletă apă, smântână sau lapte. Omleta va ieși apoasă și gustul va fi modificat în rău. Dar medicii mai avertizează și cu privire la alt ingredient pe care mulți îl folosesc când pregătesc omleta, și anume, brânza. Astfel, se creează o combinție care aduce mari probleme digestive celor mai sensibili.
„În omletă trebuie să punem întotdeaună legume, nu brânzeturi pentru a putea evita problemele de sănătate care pot apărea. Carbohidraţii trebuie consumaţi singuri la masă, iar cel mai bine să alegem făinoasele şi cerealele integrale şi să excludem din dietă defintiv pâinea albă şi produsele de patiserie“, a declarat medicul nutriționist Valentin Răducu.
Pentru a face o omletă perfectă, trebuie mai întâi să alegi ouă proaspete, preferabil, de țară. Trebuie să le verifici în apă, pentru a vedea dacă se scufundă sau nu. Dacă ouăle se ridică la suprafață, nu sunt bune.
Sparge-le, apoi și bate-le foarte bine, de preferabil cu o spatulă rezistentă la căldură sau cu o paletă de lemn. De evitat însă furculița. Apoi, pune-le rapid în tigaie pentru a-și păstra textura perfectă.
De menționat este că omleta nu se prepară la foc iute, ci la foc mediu. În tigaie se adaugă doar o picătură de ulei pentru ca oul să-și păstreze gustul natural. Altminteri, devine totul uleios și greu de digerat.
Dacă vrei să faci o omletă cu ciuperci, spre exemplu, clătește mai întâi bine ciupercile și abia apoi mai adăugați ouăle, altfel nu vor ieși bune. Dacă vrei să fie omleta pufoasă, poți adăuga și puțin bicarbonat în ea.
De menționat este că oul este unul dintre cele mai deosebite produse din alimentatia omului înca din cele mai vechi timpuri. Oul este sănătos și conține foarte mulți nutrienți indispensabili organismului.
Despre ouă există și o mulțime de mituri, conform cărora consmul de ouă crește colesterolul, dar în realitate, ouăle sunt alimentele cel mai puțin înțelese și s-a descoperit că, de fapt, consumul regulat de ouă îmbunătățește nivelul colesterolului.