Dacă ne uităm cu atenție pe etichetele produselor alimentare, este imposibil să nu descoperim cel puțin un aditiv alimentar în majoritatea. Aceștia sunt folosiți de producători pentru a îmbunătăți aroma, aspectul sau textura unui produs sau pentru a-l face mai rezistent în timp. Unele dintre aceste produse sunt considerate, însă, periculoase pentru sănătate. Ele ar trebui înlocuite total sau, în cel mai rău caz, consumate cât mai puțin. Iată ingredientele care nu trebuie adăugate în mâncare!
Unele produse alimentare sau unele ingrediente care se folosesc în mâncăruri reprezintă un pericol pentru sănătate. Potrivit nutriționiștilor, acestea ar trebui să fie evitate și eliminate pe cât posibil din programul alimentar. În cel mai rău caz, acestea ar trebui consumate cât mai puțin posibil.
Iată patru ingrediente importante care nu ar trebui folosite la prepararea mâncărurilor: îndulcitori, zahăr alb, margarină, făină albă. Ce se află, de fapt, în spatele acestor ingrediente și de ce nu sunt recomandate de nutriționiști vom explica în rândurile de mai jos.
Un înlocuitor de zahăr este un aditiv alimentar care reproduce gustul zahărului, însă nu are proprietățile acestuia. Mai multe studii pe animale au arătat că înlocuitorii de zahăr determină creșterea în greutate, tumori cerebrale, cancer la vezica urinară și multe alte boli periculoase.
De asemenea, zaharurile rafinate pot să crească riscul de a deveni obez, au arătat cercetătorii din domeniul sănătății. Pe lângă obezitate, zahărul alb poate conduce la dezvoltarea de diabet de tip II și alte boli de inimă care pot afecta semnificativ consumatorul.
În ultimul deceniu, oamenii de știință au acordat o atenție deosebită zahărului și aditivilor alimentari. Aceștia au studiat efectele dăunătoare pe care le au asupra organsimului uman. Toate afecțiunile menționate anterior au fost asociate de oamenii de știință cu depresia, demența, boli de ficat și alte tipuri de cancer, potrivit Health Line.
Margarina este promovată în spațiul public ca fiind mai sănătoasă decât untul. În realitate, nutriționiștii spun că este mai rea. Nu numai că are uin gust mai bun, însă untul este obținut doar din lapte (cel puțin, la nivel teoretic), pe când margarina este un produs complet artificial.
Margarina conține o mulțime de substanțe chimice și aditivi alimentari, meniți să facă textura și gustul compoziției asemănătoare cu cele ale untului. De asemenea, pentru margarină, producătorii folosesc cele mai ieftine produse, care, implicit, nu sunt de calitate.
Citește și: Tipurile de alimente pe care nu trebuie să le mai consumi. Te obosesc mai repede, ce spun nutriționiștii
Făina albă trebuie consumată cu moderație. Iar asta din cauza faptului că nu are fibre, încetinește digestia, ceea ce conduce la un metabolism lent. Adesea, acest ingredient poate determina creștere în greutate, stres, dureri de cap și chiar migrene.