Românii preferă multe alimente pentru gustul delicios pe care îl au ele sau pentru faptul că pot să fie introduse în multe rețete, însă nu toate sunt chiar așa de bune. S-a descoperit că mai multe produse conțin ingrediente toxice, care au fost interzise de curând.
Utilizarea aditivului alimentar E171, adică dioxidul de titan, a fost interzisă de către statele membre ale Uniunii Europene, după propunerea Comisiei Europene. Ingredientul o să fie eliminat în mod treptat în primele 6 luni din anul acesta, înainte să fie aplicată o interdicție totală pentru folosirea lui.
Decizia a fost luată la finalul anului trecut. E171 este un aditiv alimentar și face parte din categoria coloranților naturali de origine minerală. Acesta este folosit ca și colorant de suprafață în special, dar și pentru a separa straturile în produse. Totuși, el nu ar fi chiar așa de bun.
Aditivul este admis dacă este folosit potrivit rețetelor din toate produsele alimentare. El poate să fie folosit și în pasta de dinți, acționând ca un agent de albire. Comisia Europeană a explicat în ce alimente poate acesta să fie găsit. Unele sunt extrem de apreciate de către români.
S-a aflat că acesta nu poate să fie considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, ținând cont de preocupările care au legătură cu genotoxicitatea. E171 poate să fie folosit în guma de mestecat, dar și în produsele de patiserie, cum ar fi cozonacul.
Acesta se mai găsește în supe, suplimente alimentare și paste tomate tip bulion. Acest subiect a fost tratat de InfoCons în 2019, în momentul în care Franța a propus eliminarea aditivului alimentar.
„InfoCons a adus în lumină acest subiect încă din 2019, atunci când Franța a înaintat propunerea de a interzice aditivul alimentar E171.
Textul prezentei propuneri va intra în vigoare la începutul anului 2022, în cazul în care nu se vor aduce obiecții din partea Consiliului sau a Parlamentului European până la sfârșitul anului acesta.
Eliminarea aditivului alimentar E171 se va realiza într-o manieră treptată în primele 6 luni ale acestui an, ca mai apoi să se aplice o interdicție totală de folosire a acestuia în produsele alimenatare.”, a fost transmis într-un comunicat de presă InfoCons.
De curând, a fost realizat și un studiu pe baza etichetelor produselor de tip ketchup.
Ținând cont că acest sos este apreciat de români, InfoCons a analizat mai multe 64 de alimente de acest gen. Astfel, s-a aflat că 13% din aceste produse au în compoziție 6 E-uri, în timp ce 90% sunt recomandate pentru că au eticheta curată.