Înghețată retrasă din supermarketuri. Ce substanță periculoasă a fost descoperită în ea

Înghețată retrasă din supermarketuri. Ce substanță periculoasă a fost descoperită în ea
Pericolul din înghețată. Ce produse nu se mai găsesc pe piață

Reprezentanții supermarketurilor s-au decis să retragă anumite sortimente ce conțin o substanță periculoasă, descoperită în alimentele preferate de foarte mulți români. Ce se întâmplă, de fapt?

Probleme pentru magazine. Ce înghețată a fost retrasă de pe rafturi

Loturi întregi de înghețată ce conțin un aditiv numit roșcovă, contaminat cu oxid de etilenă, o să fie restrase de pe piață. Pesticidul cancerigen este interzis în Europa, așa că, în ultima luni, pe rafturile supermarketurilor s-a făcut curățenie.

Nu există încă un nivel de expunere al consumatorilor, după cum pot afla românii dintr-un comunicat oficial dat către presă cu privire la trei reuniuni de criză ce s-a desfășurat pe 29, 30 iunie și 13 iulie, potrivit Agerpres.

Guma de aruba, un element folosit în înghețate, este strict interzisă în Europa, dovedindu-se un agent cancerigen și toxic pentru aparatul reproducător. Măsurile drastice au fost luate deja, așa că mai multe loturi nu se mai găsesc pe rafturi.

Pericolul ascuns din înghețată. Ce trebuie să facă românii dacă au cumpărat aceste produse

Spre exemplu, Penny a retras de pe piață ‘Unique’, înghețată cu arome de tiramisu și vanilie, dar și ‘Happy’, înghețată cu aromă de pepene galben, ambele produse de Cicom SRL. Aceasta a fost o măsură de prevenție, după ce au existat suspiciuni cu privire la produse.

De asemenea, reprezentanții Penny au rugat fiecare client ce a cumpărat astfel de produse să se prezinte în orice magazin pentru ca banii să fie restituiți. Bonul fiscal nu este obligatoriu, așa că toată lumea poate să ducă înghețata înapoi.

Anunțul specialiștilor. Ce substanță periculoasă s-a descoperit

Specialiștii îi avertizează pe români că doar anumite loturi au fost contaminate cu pesticidul cancerigen, așa că au fost retrase mai mult produse de pe piață după discuțiile avute în cadrul reuniunilor de criză desfășurate pentru aceste tipuri de înghețată.

„Acest aditiv se utilizează ca aditiv și este natural, dar este vorba de un adiacent aditiv, în componență căruia s-a găsit oxid de etilenă, un pesticid.

Dar doar câteva loturi au fost contaminate de această gumă. Acest aditiv E410 este un aditiv natural, și acesta a fost tratat cu oxid de etilenă, câteva loturi, care a intrat în înghețată.

În acest moment, au fost retrase de pe piață peste 100 de mii de bucăți de înghețată, la noi în țară, de o lună de zile, de când au avut loc aceste discuții la Comisie. Noi am făcut retragerea încă de acum o lună de zile.

Aseară s-a decis că poate fi un risc pentru sănătatea consumatorului și toate țările din Europa au intrat în alertă și retrag de pe piață această înghețată.”, a declarat Mihai Ponea, director pentru Siguranță Alimentară ANSVSA, la Antena 3.