ING vine cu o veste proastă pentru toți românii. Leul românesc, previziuni sumbre pentru următorii doi ani

ING vine cu o veste proastă pentru toți românii. Leul românesc, previziuni sumbre pentru următorii doi ani

Previziuni sumbre pentru următorii doi ani. ING prevestește o slăbire semnificativă a leului românesc, în raport cu euro.

ING, veste proastă pentru toții românii. Leul românesc, previziuni sumbre

ING Bank a revizuit prognozele pentru principalii indicatori din sfera financiară – inflația, rate de dobândă și cursul de schimb leu/euro, dar și în privința PIB, potrivit Ziarului Financiar. Pe lângă scăderea inflației și menținerea dobânzii-cheie în 2020, urmată de diminuarea în 2021, instituția se așteaptă și la scăderea costurilor de finanțare și la ascensiunea cursului leu/euro în 2020 și în 2021.

Cât despre nivelul pieței valutare, ING Bank se așteaptă la continuarea tendinței de creștere pentru cursul leu/euro în perspectivă. Potrivit scenariului actualizat, nivelul anual al cursului leu/euro s-ar putea ridica de la 4,77 lei/euro în 2019, până la 4,85 în 2020, pentru ca în 2021 să ajungă la 4,90 lei/euro.

Noiembrie 2019

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea recent că fluctuația leului între 4,72 și 4,76 unități pe euro este minoră față de evoluțiile forintului în Ungaria sau ale zlotului în Polonia, care au înregistrat variații mai mari. Analiștii CFA România estimau, din luna iunie, o rată a inflației de 4,12% și o depreciere a leului.

ING vine cu o veste proastă pentru toți românii. Leul românesc, previziuni sumbre pentru următorii doi ani
Leul, previziuni sumbre pentru următorii doi ani 

BNR – evoluția inflației. În privința evoluției inflației din ultima perioadă, BNR pune depășirea limitei superioare a intervalului de variație din ultimul trimestru al anului trecut pe șocul venit din partea prețului cărnii de porc, urmare a epidemiei globale de pestă porcină africană, dar și a prețurilor în creștere ale fructelor proaspete, pe fondul condițiilor meteo nefavorabile, împreună cu influența nefavorabilă a combustibililor.

Inflația estimată pentru anul 2020 este de 3,2%, la același nivel cu cel din prognoza anterioară, BNR mizând pe reducerea prețurilor la combustibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI