Informații de ultimă oră de la Spitalul Foișor. Ce se întâmplă acolo după evacuarea forțată a pacienților VIDEO
Imaginile cu pacienți transferați din Spitalul Foișor către alt spital, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au șocat pe toată lumea. Oamenii au fost transportați pentru că spitalul Foișor urmează să devină unitate medicală covid-19.
Ce se întâmplă la Spitalul Foișor
În spital au mai rămas opt pacienți, care ar urma să fie evacuați în cursul zilei de sâmbătă. Totodată, astăzi urmează ca primii pacienți cu covid-19 să fie aduși la spitalul Foișor.
Vor fi organizate filtre pentru pacienți, personalul va fi instruit și se vor organiza turele medicilor. Potrivit ministrului Sănătății, în spitalul de Ortopedie Foișor erau internați 105 pacienți, dintre care 13 au fost transferați cu ambulanțe SMURD la Elias, Floreasca, Universitar, Bagdasar, SJU Buzău și unul dintre ei a fost transferat la domiciliu în Galați.
25 dintre pacienții rămași erau programați pentru intervenții chirurgicale, iar 67 suferise deja proceduri și urmau să fie externați.
Raed Arafat a explicat de ce totul s-a întâmplat noaptea și a spus că îi pare rău pentru disconfortul creat.
„Îmi pare foarte rău, înțeleg disconfortul, înțeleg toată situația asta. Nimeni nu vrea să pună viața nimănui în pericol, dar suntem într-o situație care ne obligă să facem anumiți pași care sunt necesari”, a spus șeful DSU.
„Sperăm să se stabilizeze situația în următoarele două săptămâni pe terapiile intensive, pentru că începe să se stabilizeze ca număr de cazuri. Este în scădere dar, din păcate, cazurile din terapie intensivă și de spitalizare vin din urmă. Cu cât sunt mai aglomerate secțiile, poate să se întâmple acest lucru, plus că există forme mai grave ale bolii”, a mai spus Raed Arafat.
Raed Arafat, despre operațiunea de transfer noaptea
În plus, spune șeful DSU, motivul pentru care transferul s-a efectuat noaptea, a fost lipsa de oxigen de la UPU.El spune că trebuia luată decizia cât mai repede pentru ca pacienții covid-19 care au nevoie de îngrijiri imediate să poată beneficia de ele.
„De ce s-a făcut această operațiune în timpul nopții – pentru că orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienți care pot să ajungă la UPU și să nu găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Deci cu cât UPU se blochează, pacienții pot să rămână chiar în ambulanțe. Aici nu există chiar o planificare de 3-4 zile în aceste situații. Decizia trebuia să fie luată pentru că se știa că va exista o presiune mai mare pe UPU dacă nu găsim loc pentru acești pacienți.
De ce s-a făcut pe timpul nopții – pentru că s-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv, în prezența DSP, în prezența celor de la primărie, în prezența celor de la DSU.
Dacă noi așteptam evacuarea până dimineață, înseamnă că noi nu puteam să luăm spitalul să funcționeze decât după-amiază, noi încercăm să îl punem în funcționare cât mai repede pentru pacienții care așteaptă și a căror stare este critică și sunt în pericol vital.