Potrivit studiilor realizate recent, copiii din România se clasează în topul celor mai fericiți copii din lume. Deși generația anilor 2000 se bucură de foarte multe avantaje, specialiștii sunt îngrijorați în privința stării lor de sănătate.
Trăim în secolul vitezei, în care, pentru copii și adolescenți, ispitele sunt foarte mari, începând cu mâncărurile de tip fast-food, jocurile de noroc, problema substanțelor interzise și felul în care minorii aleg să-și petreacă timpul liber.
Statisticile realizate la nivel național sunt destul de îngrijorătoare, spun specialiștii. Potrivit cercetătorilor, România este o țară a paradoxurilor, întrucât 225.000 dintre copii români se culcă flamanzi, în timp ce opt din zece minori au conturi pe reţelele de socializare.
De asemenea, patru din zece elevi sunt analfabeţi funcţional, în timp ce 90% dintre ei cunosc cel puţin o limba străină.
Un mare avantaj al generației copiilor născuți după anii 2000 este că aceștia se descurcă foarte bine în domeniul IT și al tehnologiei, copiii și adolescenții din România fiind considerați unii dintre cei mai buni programatori din lume.
Acest lucru nu este dificil de înțeles, având în vedere faptul că cei mici folosesc gadgeturi precum telefoane mobile și tablete de vârste foarte fragede, 3 sau 4 ani, asimilând informațiile extrem de rapid.
Citește și Cine este copilul care a învăţat singur să citească. La 4 ani, ştie deja şapte limbi străine
Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra prețului pe care îl plătesc adolescenții din România. Potrivit statisticilor, cei mai mulți dintre copiii născuți după anii 2000 dezvoltă probleme cu greutatea și probleme de vedere, din cauza faptului că adoptă un stil de viață sedentar, fără a face prea multă mișcare.
„Sunt destul de sedentari, stau în şezut între 8 şi 11 ore, nu beau suficientă apă. Dacă îi întrebăm cu ce lichide se hidratează, din păcate răspunsul nu este apă, ci băuturile carbogazoase sau îndulcite artificial.
Ştiu aşa în mare cam ce mâncare este nesănătoasă şi aici vorbim în special de junk food, însă dacă îi întrebăm ce vor să mănânce la prânz sau cină, printre primele răspunsuri sunt tocmai aceste mâncăruri nesănătoase, pe care noi le numim calorii goale.”, au declarat reprezentanții unor ONG-uri pentru Digi24
Miopia, obezitatea, sedentarismul sunt doar câteva dintre problemele pe care le-ar confrunta adolescenții din zilele noastre.
Sfatul specialiștilor este ca liceenii să petreacă mai puțin timp în fața calculatorului, în lumea virtuală, și să adopte un stil de viață sănătos, cu o alimentație adecvată și mișcare zilnică.
Citește și Obiceiul nociv de la birou asemănat cu fumatul pasiv. Ce nu trebuie să mai faci la locul de muncă