InfoCons a descoperit ingredientul periculos din șampoanele din comerț. Milioane de români le folosesc fără să știe ce mare greșeală fac

de: Ștefan R. Apostol
21 09. 2024

Atunci când alegem produsele de igienă a corpului, majoritatea din comerț, nu știm la ce să ne uităm și, cu atât mai mult care este ingredientul periculos din șampoanele din comerț. Din păcate, milioane de români le folosesc fără să știe ce mare greșeală fac, dar cei de la InfoCons spun că acum au descoperit ingredientul periculos.

Știi ce conțin șampoanele din comerț?

Încă de la primele lor iterații, oamenii nu au dus lipsă de șampoane, balsamuri și produse de styling din care să aleagă. Dar, te-ai întrebat vreodată cum faci cele mai bune alegeri pentru stilul și tipul tău de păr?

Poate ar fi cazul să-ți amintești să te mai uiți din când în când la ce ingrediente, potențial periculoase, le conțin aceste produse și pe care trebuie să le eviți, mai ales că vorbim, totuși, de produsele de îngrijire a părului și a pielii.

Adevărul este că multe produse de îngrijire personală comercializate în masă conțin substanțe chimice potențial dăunătoare. Acordând atenție ingredientelor, te poți antrena să identifici aceste substanțe și să găsești produse alternative care nu utilizează substanțe chimice periculoase.

Deși ne place să credem că mâncăm sănătos, că trăim într-un mediu nepoluant și, în aceeași măsură, folosim produse de îngrijire a pielii fără substanțe toxice, realitatea este cu totul alta.

Din nefericire, mâncăm de cele mai multe ori nesănătos (și nu că ne-am dori), trăim într-un mediu extrem de poluant și, surpriză, există ingredientul periculos din șampoanele din comerț, care poate fi dăunător părului și scalpului.

InfoCons a descoperit ingredientul periculos din șampoanele din comerț

Ceea ce au descoperit recent cei de la InfoCons, nu face altceva decât să ne certifice faptul că nimic nu mai este de pericole, și că ne expunem zilnic la ele, de cele mai multe ori inconștient.

Dacă ne referim strict la ceea ce conțin șampoanele din comerț, vei rămâne surprins să aflii că, spre exemplu, au conținut mare de sulfați. Aceștia ajută la crearea spumei și a bulelor în unele șampoane.

Scopul acestor surfactanți, sau agenți de suprafață, este de a curăța murdăria, pielea uscată și uleiul de pe scalp. S-ar putea să-ți placă senzația de spumă a șampoanelor care includ sulfați, dar acești agenți tensioactivi pot uneori să afecteze pielea, textura părului sau chiar să declanșeze o reacție alergică.

Dar, cele mai recente teste făcute de InfoCons, arată că, de fapt, ingredientul periculos din șampoanele din comerț este propionaldehidă (BMHCA).

Ce este propionaldehida, și cât de periculoasă poate să fie?

Pentru necunoscători, propionaldehida este o moleculă aromatică care este utilizată pe scară largă ca ingredient de parfumare în multe produse cosmetice, inclusiv parfumuri deodorante, antiperspirante și produse pentru păr.

Este, de asemenea, utilizat în multe produse necosmetice, cum ar fi detergenții și produsele de curățat pentru uz casnic. Acesta este adăugat la preparatele cosmetice și produseloe necosmetice ca agent de mascare pentru a reduce sau inhiba mirosul produsului de bază, conferind în același timp o aromă florală.

Deoarece este un ingredient de parfumare, concentrațiile de propionaldehidă în produsele finale ar trebui să fie scăzute și adesea restricționate de autoritățile de reglementare, cu valori tipice de 1,9 % în parfumuri, 0,6 % în loțiuni aftershave și până la 0,12 % în produsele cosmetice produse cosmetice.

Alte ingrediente periculoase în șampoanele din comerț

În baza unor alte studii, la nivel mondial, experții ai mai descoperit cel puțin alte 16 ingrediente periculoase în șampoanele din comerț, precum cele din următoarele familii de substanțe:

  • Parabeni (conservanți),
  • Siliconi,
  • Uleiuri Minerale,
  • Gudron de cărbune,
  • Ftalați,
  • Coloranți chimici,
  • Para-fenilendiamină,
  • Polietilen glicoli,
  • Triclosan,
  • Retinil palmitat,
  • Benzen,
  • Resorcinol,
  • Sulfură de seleniu.

Concluzie

Există atât de multe ingrediente problematice pentru îngrijirea părului încât poate fi copleșitor să te gândești care dintre ele sunt sigure pentru cumpărare. Așa că, ar trebui să fim mai atenți atunci când decidem să cumpărăm astfel de produse.