28 iun. 2024 | 11:05

Alertă InfoCons pentru România! Produsul din magazine care poate fi contrafăcut, toți românii trebuie să fie atenți

Utile
Alertă InfoCons pentru România! Produsul din magazine care poate fi contrafăcut, toți românii trebuie să fie atenți
Alerta Infocons pentru romani

Protecția Consumatorului InfoCons a lansat un avertisment pentru românii care achiziționează ochelari de soare de pe tarabele din piețe. Ce riscuri există dacă sunt contrafăcuți?

Avertisment InfoCons pentru români

Purtarea ochelarilor contrafăcuți poate părea o soluție economică la început, dar riscurile asociate cu aceste produse de calitate inferioară sunt semnificative. De la probleme de vedere până la afecțiuni grave ale ochilor, consecințele utilizării ochelarilor falsificați pot fi devastatoare pentru sănătatea oculară.

Calitatea lentilelor

Ochelarii contrafăcuți sunt fabricați din materiale de calitate inferioară și, de obicei, nu respectă standardele optice. Lentilele acestor ochelari pot avea imperfecțiuni și distorsiuni care afectează claritatea vederii. Utilizarea lentilelor necorespunzătoare poate duce la oboseala ochilor, dureri de cap și dificultăți în focalizarea obiectelor.

Protecția UV ineficientă

Unul dintre cele mai mari riscuri ale ochelarilor contrafăcuți este lipsa protecției adecvate împotriva razelor ultraviolete (UV). Razele UV sunt dăunătoare pentru ochi și pot cauza probleme grave, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. Ochelarii de soare autentici sunt echipați cu filtre UV care blochează aceste raze periculoase, în timp ce ochelarii contrafăcuți adesea nu oferă această protecție, expunând astfel ochii la riscuri majore.

Disconfort și probleme de ajustare

Ochelarii contrafăcuți sunt adesea proiectați fără a ține cont de ergonomie. Acest lucru poate duce la disconfort și probleme de ajustare, deoarece ramele nu se potrivesc corect pe față. Purtarea ochelarilor care nu se potrivesc corect poate cauza iritații ale pielii, presiune pe nas și urechi și poate agrava problemele de vedere existente.

De asemenea, riscurile aferente ochelarilor de soare contrafăcuți sunt următoarele, potrivit alertelor InfoCons:

– sufocare;

– chimic;

– leziuni ;

– daune produse vederii ;

Ce se întâmplă dacă porți mult timp ochelari de soare contrafăcuți

Pupila ochiului are un mecanism de autoapărare, adică la lumina puternică se contractă, iar la lumina slabă se dilată pentru a bloca o parte din lumină să intre în ochi. În al doilea rând, ca să permită să intre o cantitate mai mare de lumină. Ochelarii de soare de calitate bună blochează lumina, dar și razele nocive pentru ochi. Dacă sunt contrafăcuți, adică nu au filtre de protecție, reduc doar luminozitatea, pupila se dilată și, de fapt, permite intrarea unei cantități mai mari de raze nocive în ochi.

De pildă, ochelarii de soare pentru copii Mickey, marcă Disney și numărul lotului: 2710044550003430. Potrivit InfoCons, șentilele se pot desprinde dacă rama este flexibilă și manipulată pentru a pune presiune pe lentilă, determinându-l să se detașeze de cadru și creând un posibil pericol de sufocare pentru copiii sub 3 ani. Acest produs nu este conform cu Directiva privind echipamentele individuale de protecție. Există risc de sufocare!

Un alt exemplu sunt ochelarii de soare Ray Ban, care prezintă un risc chimic deoarece cadrul eliberează 2,1 µg/cm²/săptămână de nichel, în timp ce templul stâng eliberează 0,56 µg/cm²/săptămână, depășind valoarea-limită de 0,5 µg/cm²/săptămână.

Caracteristici ale ochelarilor de soare de calitate

O pereche bună de ochelari de soare trebuie să aibă următoarele caracteristici:

  • filtre de protecție față de razele ultraviolete;
  • lentile de calitate care oferă o imagine clară, fără distorsiuni;
  • rezistența lentilelor și a ramelor (să nu rănească în cazul unui traumatism).

Pentru ca ochelarii de soare pe care îi cumperi să fie de calitate, trebuie să îi achiziționezi din surse de încredere și să aibă mereu:

– marcajul CE inscripționat vizibil pe ramă, nu prin intermediul unei folii adezive. Acesta indică faptul că există o protecție UV până la cel puțin 380 nanometri și că respectă standardele actuale ale UE;

– notă informativă cu numele și adresa producătorului, categoria de filtru solar (între 0 și 4, urmărind condițiile luminozității exterioare), tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizat sau degrade), clasa optică (1-a sau a 2-a, în funcție de calitatea optică a lentilelor) și instrucțiunile de utilizare, curățare și întreținere.

Parteneri
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa a oferit detalii neștiute
Redactia.ro
FOTO. Primele imagini de la priveghiul lui Helmut Duckadam. Sicriul a fost adus la Arena Națională
Click.ro
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Călin Georgescu, discurs violent la adresa Bisericii, cu citate din controversatul guru Osho. Incredibil ce a spus despre români!
Unica.ro
Ordonanța care îi zdrobește pe români. Totul va fi dat peste cap
EVZ.ro
Ultima dorință a lui Helmuth Duckadam, înainte să moară. Ce i-a lăsat scris soției sale în testament
Spynews
A explodat bomba despre Călin Georgescu. Nimeni nu știa. S-a aflat ce a făcut
Capital.ro
Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, a confirmat relația cu fiul Ozanei Barabancea. Cum l-a fotografiat pe Andrew în pat
Avantaje
Șeful TIKTOK a spus ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. CONTUL care a fost INTERZIS
Mediaflux
Ce îi reproșează Ana Ionescu soțului ei, Tudor de la Fly Project. Care e secretul unei căsnicii de succes
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o operație de 3 ore. Ce a pățit și ce a zis artistul
Antena 1
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Shtiu.ro