Pe zi ce trece, situația din Italia a devenit din ce în ce mai îngrijorătoare. Pandemia aproape că i-a transformat într-un avertisment global. Asta nu trebuie să faci dacă vrei ca în țara ta să fie altfel.
Aseară, cu câteva ore înainte de miezul nopții, inevitabilul s-a produs. De câteva zile, părea că cifrele se îndreaptă în această direcție, iar acum avem confirmarea oficială. În contextul în care China este pe ultima sută de metri a epidemiei, Italia a devenit lider mondial la numărul de decese cauzate de Covid-19.
În mod normal, am insista pe faptul că acei oameni au avut afecțiuni preexistente. Mulți erau bătrâni, supraponderali, diabetici, sufereau de inimă. Toate acestea contează însă mai puțin. Coronavirus a fost picătura care a umplut paharul și, la câteva zile sau săptămâni după ce au contractat virusul, în Italia au murit 3.405 persoane, printre care și un român. În China, valoarea oficială a deceselor este mai mică, de doar 3.245.
La ora actuală, în Italia au fost înregistrate 41.035 bolnavi. Dintre aceștia, 5322 au fost înregistrați doar pe parcursul zilei de ieri, în ultimele 24 de ore, practic. Cei care au reușit să se vindece sunt 4440.
Partea cea mai tristă desprinsă din aceste statistici și din numărul de cazuri înregistrate este că s-a ajuns aici în aproximativ o lună. Primele două decese au fost contorizate pe 22 februarie, iar experții epidemiologi sunt de părere că vârful epidemiei nu a fost încă atins.
Joi a fost o zi proastă și pentru întregul continent european, care a devenit cel mai afectat de covid-19. Peste 100.000 de bolnavi au fost înregistrați în Europa, dintre care 4.752 și-au pierdut viața.
În Spania, a patra cea mai afectată țară din lume din punct de vedere al deceselor, numărul morților a crescut cu 30% în 24 de ore, pentru a atinge 767.
Deși situația sună foarte rău, este important de avut în vedere faptul că numărul cazurilor diagnosticate reflectă doar o fracțiune din numărul real al îmbolnăvirilor de Covid 19. Discrepanța este cauzată de faptul că nu sunt testați decât oamenii simptomatici, în 95% dintre cazuri.