Indicatorul rutier care dă bătăi de cap şoferilor români. Mulţi se pierd când îl văd, ce trebuie, de fapt, să facă habar nu au. Despre ce indicator este vorba și ce trebuie să facă șoferii care îl întâlnesc, vedeți un pic mai jos.
Indicatorul care pune probleme multora dintre șoferii care îl întâlnesc este cel de „deviere temporară”. Acesta este o săgeată galbenă, pe care de multe ori nu scrie nimic. De asemenea, săgeata galbenă are vârful îngroșat cu culoarea neagră.
Conform Codului Rutier semnul de circulație deviere temporară „se întâlnește pe sectoarele de drum unde se execută lucrări pe partea carosabilă, indicând direcția de ocolire temporară”.
În plus, unele astfel de semne de circulație pot fi întâlnite și cu înscrisuri, de cele mai multe ori indicând devierea și prima localitate unde se ajunge.
Indicatorul deviere temporară face parte dintre indicatoarele de semnalizare temporară.
„Indicatoarele rutiere temporare corespondente indicatoarelor de avertizare, de restricţie sau interzicere ori indicatoarelor de orientare au aceleaşi caracteristici cu cele permanente, cu deosebirea că fondul alb este înlocuit cu fondul galben”, informează Codul Rutier.
De asemenea, legea mai arată că semnalizarea care modifică regimul normal de desfășurare a circulației se face prin indicatoare, mijloace auxiliare sau marcaje, fondul acestora fiind de culoare galbenă.
Legea prevede clar că aceste indicatoare de semnalizare sunt folosite pe segmentele drumului public deschis circulației, în cazul în care:
-au loc lucrari de construire, modernizare, reabilitare;
-s-au produs accidente rutiere;
-s-au produs calamități, catastrofe…etc.
„O parte din indicatoarele rutiere temporare corespund indicatoarelor de avertizare, de restricţie sau interzicere ori indicatoarelor de orientare și au aceleaşi caracteristici cu cele permanente, cu deosebirea că fondul alb este înlocuit cu fondul galben”, mai arată Codul Rutier.
Pe de altă parte, apropiindu-ne cu pași mari de anotimpul rece, șoferii trebuie să știe că trebuie să își înlocuiască cauciucurile de vară cu cele de iarnă.
Codul rutier nu prevede o dată clară pentru această schimbare, însă precizează că șoferii care vor fi surprinși cu cauciucuri de vară pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei pot fi sancționați conform legii în vigoare.
Astfel, șoferii care sunt surprinși că circulă cu anvelope de vară pe drumuri de iarnă sunt pasibili de amendă.
Conform Codului Rutier, amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă se pedepsește cu 9-20 de puncte, adică o sancțiune între 1305 și 2900 de lei.