India a devenit cea mai populată țară din lume. A depășit China, anunț important al ONU

de: Ștefan R. Apostol
19 04. 2023

Nu de mult Terra a trecut de o nouă bornă a numărului de locuitori. Dar, nu cu mult timp în urmă, ONU făcea o nou predicție referitoare la populația Indiei care, între timp, s-a adeverit. Astfel că astăzi India a devenit cea mai populată țară din lume, depășind celălalt mare stat, China.

ONU anunță că India a devenit cea mai populată țară din lume

Predicția inițială ONU era că India va depăși China și va deveni cea mai populată țară din lume până la jumătatea acestui an, potrivit datelor publicate, dar între timp lucrurile au cunoscut o evoluție neanticipată nici măcar de statisticienii organizației.

Conform datelor, se aștepta ca populația Indiei să ajungă la 1,4286 miliarde de locuitori, cu 2,9 milioane mai mult decât cea a vecinului său, China, care are 1,4257 miliarde de locuitori. Dar India a devenit cea mai populată țară, după ce a trecut de borna de 1,4286 miliarde de locuitori.

Vezi și: Previziunea tulburătoare a unui cercetător american despre viitorul lumii moderne. Va fi ca în Roma antică

Națiunile asiatice au reprezentat mai mult de o treime din populația globală timp de peste 70 de ani. Rata de natalitate a Chinei a scăzut recent, iar anul trecut populația sa a scăzut pentru prima dată din 1961.

Previziunile privind populația din India furnizate în raportul State of World Population (Starea populației mondiale) al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) reprezintă o estimare, întrucât în această țară nu a mai avut loc niciun recensământ din 2011.

India și 140 de ani de recensământ neîntrerupt

După 140 de ani de recensământ neîntrerupt la fiecare 10 ani, recensământul din 2021 a fost anulat din cauza pandemiei de Covid și amânat pentru 2022. Acum a fost amânat din nou pentru 2024.

Într-un interviu acordat BBC, șeful ONU pentru estimări și proiecții demografice, Patrick Gerland, spune că orice cifră despre dimensiunea reală a populației Indiei sunt „ipoteze naive bazate pe informații fragmentare””.

Nu avem date oficiale reale care să vină din India”, a mai spus șeful ONU care a mai precizat că estimarea lor nu include populația celor două Regiuni Administrative Speciale ale Chinei,Hong Kong și Macao, care au împreună peste 8 milioane de persoane, sau a insulei Taiwan, pe care Beijingul o vede ca pe o provincie separatistă care va fi unificată cu China continentală într-o zi.

Vezi și: Lumea a schimbat prefixul: Sunt 8 miliarde de oameni pe Pământ. Motivul creşterii fără precedent a populaţiei

Taiwanul se consideră distinct de China continentală, cu propria constituție și lideri aleși în mod democratic. În noiembrie, populația globală a depășit 8 miliarde de locuitori. Însă experții spun că creșterea nu mai este la fel de rapidă ca în trecut și că în prezent se află la cel mai lent ritm din 1950 încoace.

India și China au înregistrat scăderi ale ratelor de fertilitate

Acest lucru înseamnă că în China, populația va începe să scadă de anul viitor, în ciuda faptului că țara a renunțat la politica copilului unic în 2016 și a introdus stimulente pentru cuplurile care doresc să aibă doi sau mai mulți copii.

Creșterea costurilor de trai și numărul tot mai mare de femei care se alătură forței de muncă se numără printre alți factori care sunt acuzați de încetinirea creșterii demografice în China. Și în India, ratele de fertilitate au scăzut substanțial în ultimele decenii, de la 5,7 nașteri pe femeie în 1950 la 2,2 nașteri pe femeie în prezent.

Vezi și: Țara care, în 2023, va depăși China ca populație. Datele au fost făcute publice în urma unui raport ONU

Într-un sondaj comandat de UNFPA, majoritatea indienilor au declarat că populația lor este prea numeroasă și că ratele de fertilitate sunt prea ridicate. Aproape doi din trei respondenți au identificat problemele economice ca fiind principalele preocupări atunci când se gândesc la creșterea populației.

Cu toate acestea, demografii spun că faptul că populația Indiei a depășit-o pe cea a Chinei nu ar trebui să fie considerată un motiv de îngrijorare și avertizează că nu trebuie să se lase pradă anxietăților legate de creșterea numărului de locuitori.