Anul viitor va veni cu modificări importante în ceea ce privește acordarea concediului și indemnizația de creștere a copilului. Ce se va schimba în ceea ce privește acordarea de indemnizație creștere copil 2023, puteți afla în rândurile de mai jos.
România trebuie să transpună o serie de prevederi adoptate la nivel european, astfel că legislația ce reglementează concediul și indemnizația de creștere a copilului va fi modificată în scurt timp.
În Monitorul Oficial a apărut o ordonanță care a decis suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil, respectiv 50% mai mult la indemnizația mamei pentru fiecare copil.
De asemenea, concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi sau trei ani poate fi acordat oricăruia dintre părinți, în cazul copilului cu dizabilități, dacă sunt îndeplinite anumite condiții potrivit legislației în vigoare.
Pe toată perioada concediului, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani care este prevăzută de lege. Este bine de știut că, în situații de excepție, părintele poate să obțină bani și din alte surse în timpul concediului.
Alte noutăți din noua ordonanță sunt:
Potrivit legii, atât mama, cât și tatăl pot obține concediu și banii aferenți pentru creșterea copilului. În schimb, pentru a beneficia de suma de bani, părintele trebuie să fi lucrat cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Totodată, de indemnizație mai pot beneficia următoarele persoane:
De asemenea, există situații în care tatăl nu poate beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului. Există 3 astfel de situații. Una dintre ele este atunci când tatăl nu a realizat venituri impozabile în urmă cu 12 luni de la data respectivă.
Tatăl nu poate beneficia de indemnizația copilului dacă nu lucrează în România. Ultima situație este cea în care familia este monoparentală, atunci când tatăl este o liniuță în certificatul de naștere al copilului, deci nu recunoaște acel copil.