Nu știu câți dintre noi, cu copii mici, ne-am pus întrebarea dacă topoganele gonflabile din mall-uri sunt cu adevărat sigure pentru copiii noștri? În realitate, se pare că nu prea, având în vedere un incident ce a avut loc ieri într-unul din mall-urile din Cluj. Deși li se dau avizele de funcționare, câte dintre aceste structuri de joacă pentru copii garantează securitatea micuților?
Frecvența rănilor suferite în timp ce se joacă pe topoganele gonflabile, cum ar fi castelele gonflabile, a crescut rapid. Aceste structuri, presupuse a fi sigure, se pare că sunt, după ultimul incident de la Cluj.
Conform unor date concrete, au existat cazuri de accidente. Puține, ce-i drept, dar au fost, mai ales în timpul folosirii unor astfel de structuri.
Statistica internaâională arată că leziunile, în aeste cazuri, au fost puțin mai frecvente la copiii de sex masculin decât la cei de sex feminin, până la vârsta de șase ani. De la vârsta de zece până la 14 ani, raportul s-a echilibrat, incidența mai mare la copiii de sex feminin fiind între șase și opt ani. Cele mai frecvente leziuni au fost la nivelul humerusului, urmat de radiusul distal. Doar 28% dintre părinți au declarat că supravegheau în timp ce copilul sărea, mai arată studiul.
Topoganele gonflabile au crescut în popularitate în ultimii ani, deoarece sunt relativ ieftine de achiziționat. Oferă o sursă de divertisment pentru copii și sunt în general considerate de părinți ca fiind un mediu sigur. Există mai mulți descriptori pentru gonflabile, printre care se numără structura de joacă gonflabilă, casa gonflabilă, gonflabilul și castelul gonflabil.
Acestea sunt întâlnite la târguri, festivaluri și parcuri de distracții, precum și la petreceri private. Restaurantele, pensiunile și chiar hotelurile, încearcă să atragă familiile prin instalarea de jocuri de agrement pentru minori, cum ar fi locurile de joacă cu diverse atracții, astfel încât cei mici să se poată distra în timp ce adulții se bucură de o relaxare după cină sau o sărbătoare în familie. În acest sens, gonflabilele sunt un complement ideal pentru petreceri și asigură ore de distracție la costuri reduse.
Din păcate, ieri, într-un mall din Cluj-Napoca, a avut loc un incident în care au fost implicați mai mulți copii și o astfel de structură de joacă. Conform datelor, topoganul s-a desprins și a căzut cu tot cu micuții care se aflau la joacă, în el. Reprezentanții mall-ului nu au dat nicio declarație pe această temă, în schimb consilierul local Adriana Cristian a avut o reacție:
„Ieri s- a răsturnat toboganul gonflabil de la Iulius cu copii cu tot în el. Copiii au căzut unii peste alții de la înălțime mare și doar norocul a făcut să nu fie o tragedie. Nu e un caz izolat, anii trecuți am citit prin presă tot felul de tragedii ce s-au datorat neancorării corespunzătoare a acestora.
Tocmai din cauza astă consider că trebuie verificate temeinic toate aceste instalații gomflabile dacă li se permite instalarea. Nu e un efort mare … vorbim de 2,3 la nivelul orașului”, a transmis consilierul local Adriana Cristian.
Din fericire nu au fost victime la mall-ul din Cluj, doar pagube materiale. Rămâne, totuși, întrebarea de început, „sunt topoganele gonflabile cu adevărat sigure pentru copiii noștri?