16 dec. 2021 | 15:03

Închisoare pentru antreprenori. Legea care a intrat în vigoare, acum totul e clar

Știri generale
Închisoare pentru antreprenori. Legea care a intrat în vigoare, acum totul e clar
Proiectul revine in atentia publica

Antreprenorii ar putea intra la închisoare pentru fapta de reținere și neplată, încasare și neplată sau nereținere și neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul prevăzut de lege a unor impozite sau contribuții. Mai exact, antreprenorii pot fi pedepsiți cu închisoarea dacă nu plătesc contribuțiile angajaților la pensie și sănătate. Proiectul de ordonanță a fost redactat de Ministerul Finanțelor.

Antreprenorii pot intra la închisoare, pentru această faptă

Antreprenorii care nu își plătesc la timp impozitele sau contribuțiile pot intra la închisoare de la 1 până la 5 ani. Dacă după o astfel de infracțiune prejudiciul este sub 50.000 de euro și este recuperat, fapta este sancționată doar cu amendă.

Totuși, dacă prejudiciul este între 50.000 și 100.000 de euro, antreprenorul poate fi sancționat cu amendă sau închisoare.

În cazul în care prejudiciul, majorat cu 20% din baza de calcul cu dobânzi și penalități, este plătit integram în cursul urmăririi penale sau a judecății până la pronunțarea unei hotărâri, fapta nu se mai pedepsește.

Această propunere a mai fost introdusă și în 2017 de către PSD, termenul fiind atunci de 30 de zile, iar închisoarea de la 1 la 6 ani. S-a renunțat atunci la pedeapsa cu închisoarea după proteste.

Ce spune Ministerul Finanțelor

Măsura vizează reincriminarea faptei angajatorilor de a nu da statului sumele reținute la sursă pentru impozite și contribuții sociale.

Efectul acestei decizii (a Curții Constituționale, n.r.) este dispariția unui mijloc legal de protejare a bugetului de stat și de protecție a persoanelor cărora li s-au reținut impozitele cu diferite destinații (contribuții, impozite etc.),

dar nu au fost virate bugetului, situație în care nu își vor putea dovedi și solicita diferite drepturi de care se leagă plata acestor impozite și contribuții, în practică întâlnindu-se cazuri în care, spre exemplu cu ocazia pensionării,

unele persoane aflate în această situație constată că le-a fost stabilită o pensie mai mică decât cea cuvenită, ca urmare a neplății contribuției individuale de asigurări sociale,

la stabilirea stagiului de cotizare nefiindu-le luate în calcul anumite perioade sau anumite venituri pentru care nu s-au plătit contribuțiile, situații care, de cele mai multe ori, se soluționează în instanță„, potrivit Ministerului Finanțelor.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
EVZ.ro
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Mediaflux
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro