Astăzi deputații au avut o zi plină în Parlamentul României. După ce ieri au luat parte la moțiunea de cenzură, un eșec de altfel, astăzi deputații au votat mai multe legi. De ceva vreme s-a aflat pe masa acestora și un proiect de lege cu referire la incitarea la ură, violență sau discriminare. De astăzi avem o nouă lege votată de deputați care va pedepsii aspru acest gen de acțiuni îndreptate împotriva unei persoane.
Deși cazurile de incitarea la ură, violență sau discriminare s-au înmulțit, România a stat cam pasivă, mai ales când vine vorba de cadrul legal. Așa se face că în 2019 Comisia Europeană publica un raport pe această temă.
Deși în raportul din 2019 Comisia Europeană saluta adoptarea legislației penale specifice în iulie 2018 cu privire la măsurile de prevenire și combatere a antisemitismului, analiza scotea la iveală mai multe lacune. În urma acestor analize, dar și a unor litigii din trecut și recomandări, România a fost nevoită să aceelereze planul de implementare a unor legi pe această temă.
România avea deja o întârziere consistentă cu privire la adoptarea unei astfel de legi. Termenul de transpunere al Deciziei-cadru din 2008 s-a implinit la data de 28 noiembrie 2010, autoritățiile române notificând transpunerea completă a acesteia.
Cu toate acestea, in cursul anului 2015, Comisia Europeană a deschis dosarul EU Pilot 8185/15/JUST1, cu privire la România. La acel moment oficialii CE apreciau că unele dintre dispozițiile actului normativ european sunt transpuse incorect. Autoritățile române au transmis în cursul anului 2016 răspunsul lor motivat cu privire la sesizările Comisiei, indicând argumentele pentru care decizia-cadru era considerată corectă și complet transpusă. După acest moment oficialii europeni au dat o decizie negativă României, considerând că nu și-a indeplinit obligațiile care îi reveneau în temeiul Decizie-cadru din 2008.
Așa se face că în martie anul acesta Senatul a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea art.369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal. După votul senatorilor, proiectul a ajuns pe masa deputaților în aceeași lună. Fiind forul decizional pe acest gen de legi organice, Camera Deputaților a amânat proiectul, până astăzi.
Conform legii votate astăzi de deputați, incitarea la ură, violență sau discriminare este încadrată ca atare în Codul Penal și va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, sau cu amendă. Proiectul de lege a fost votat de 293 de deputaţi, urmând ca președintele Klaus Iohannis să o promulge și să fie publicată în Monitorul Oficial.