Încercare de mușamalizare a unui accident în curtea centrului de plasament din Plopeni, Prahova. „Hai să ne gândim la ceva, să zicem că a căzut din copac”

Încercare de mușamalizare a unui accident în curtea centrului de plasament din Plopeni, Prahova. „Hai să ne gândim la ceva, să zicem că a căzut din copac”
Încercare de mușamalizare a unui accident în curtea centrului de plasament din Plopeni, Prahova

Angajații unui centru de plasament din Plopeni, județul Prahova, au fost prinși în timp ce încercau să mușamalizeze un accident, în urma căruia un copil a fost rănit. Centrul de plasament se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova.

Tentativă de mușamalizare a unui accident la centrul de plasament din Plopeni

Accident a avut loc în luna iunie a anului trecut, însă abia acum au ieșit la iveală imaginile. Angajații discută cum ar putea mușamaliza accidentul, în urma căruia un copil s-a lovit în zona tibiei. Întreaga discuție a fost filmată, cel mai probabil, de un alt copil din centru, apoi postată pe YouTube.

Pe imagini se poate observa cum, în timp ce băiatul stă întins pe jos și țipă de durere, îngrijitorii discutau între ei metode de a scăpa, în așa fel încât să nu răspundă în fața legii. Nimeni nu a mers să vadă dacă copilul este în regulă sau dacă are nevoie de ceva. Grija lor era să găsească o explicație pentru a scăpa de pedeapsă.

Băiatul striga că are piciorul rupt, iar una dintre îngrijitoare i-a cerut pe un ton răspicat să nu mai țipe și să tacă din gură.

„- Nu faci nimic, am zis că nu faci nimic.

– Ce zic la Salvare?

– Să ne calmăm un pic.

– Ce facem? Că intrăm la belea.

– Nu ştiu, hai să zicem că a căzut, că a făcut altceva.

– Că a căzut de unde? În halul ăsta, să îşi rupă tibia?

– Că a căzut din copac. Hai să ne gândim la ceva”, a fost discuţia dintre angajaţii centrului, în timp ce copilul rănit ţipa de durere.

Poliția face cercetări privind producerea accidentului

Potrivit unor surse, unui dintre angajații plasamentului ar fi lăsat mașina parcată în curtea instituției cu cheile în contact. Profitând de acest lucru, unul dintre adolescenți a urcat la volan și a pornit mașina, moment în care a lovit un alt băiat, aflat pe o alee.

Cazul este anchetat de oamenii legii. În paralel, conducerea DGASPC a făcut o anchetă internă, finalizată cu desfacerea contractului de muncă în cazul a doi angajați. Alți patru au fost sancționați cu reducerea salariului pe bază pentru o perioadă de trei luni.

„Aspectele semnalate au făcut obiectul unui dosar penal în care polițiștii au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și nerespectarea atribuțiilor privind verificarea tehnică ori efectuarea reparațiilor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești. La data de 30 aprilie 2021, dosarul a fost înaintat cu propunere de soluție procedurală, unității de parchet sus-menționate”, potrivit Biroului de Presă al Poliției Prahova.

În prezent, centrul de plasament de la Plopeni, județul Prahova este desființat.