17 oct. 2023 | 09:06

SUA, avertisment pentru Europa despre un posibil război. Conflictul care s-ar putea extinde pe continent

Politică Externă
SUA, avertisment pentru Europa despre un posibil război. Conflictul care s-ar putea extinde pe continent
Noile avertismente enunțate de Secretarul de stat Blinken ar putea duce la un nou conflict.

Pe 24 februarie anul trecut Rusia invada Ucraina. Pe 7 octombrie 2023, gruparea Hamas a declanșat cea mai dură lovitură armată împotriva Israelului. Toate aceste evenimente par a fi un declanșator pentru un potențial război mondial. Dar, SUA avertizează despre o nouă posibilă invazie în Europa, iar aceste noi date ar putea duce la nefasta întrebare ”Începe un al treilea război în Europa?!”

Se rescrie istoria în Europa și Orientul Mijociu

În urmă cu un an, pe 24 februarie Rusia demarea ce a mai amplă invazie din ultimii 50 de ani, iar Ucraina era nevoită să se apere.

Citește și: Uniunea Europeană, ordin pentru China în războiul Rusia-Ucraina. Trebuie să transmită clar

De atunci și până astăzi listele cu soldații și civilii morți în acest conflict s-a mărit, și nu dă semne să se oprească aici.

Pe 7 octombrie, Israelul prins în mai multe situații mocnite de conflicte, la nord și la est, avea să primească cea mai dură lovitură din partea grupării Hamas, cu peste 1.500 de luptători distrugând unul din cele mai avansate sisteme de securitate, luând sute de israelieni ostatici, distrugând cel puțin două baze militare și în proces oomorând mii de locuitori din sudul statului israelit, la granița cu Fâșia Gaza.

Află detalii: Vladimir Putin, prima discuție purtată cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre războiul cu Hamas. Mesajul transmis de Rusia

Asistăm în aceste zile la rescrierea istoriei în Europa și în Orientul Mijlociu, iar celelalte state, atât europene, cât și din Orientul Mijlociu, fac față cu greu acestor situații de destabilizare economică și politică.

Europa a ajuns divizată în ceea ce privește criza declașată de gruparea Hamas în regiune, unii luând partea Israelului, altele încercând să oprească ofensiva armatei israeliene care a dus la decesul multor civili de origine palestiniană.

”Începe un al treilea război în Europa?!”. Avertismentul Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken

Dar, se pare că lucrurile nu se opresc aici, iar noile avertismente enunțate de Secretarul de stat Blinken ar putea duce la un nou conflict. În acest context, inevitabil se poate pune întrebarea ”Începe un al treilea război în Europa?!”

Citește mai multe despre: Putin vrea să mai invadeze o țară din Europa. Surpriză mare, nu este vorba despre Moldova

Situația la care face referire Antony Blinken este cea legată de războiul dus de două națiuni, Azerbaidjan și Armenia în zona Nagorno Karabah.

Deși Vladimir Putin și armata sa reușeau să impună pacea recent în zonă, și astfel se desființau trupele de gherilă armene, se pare că tensiunea din zonă este totuși la cote înalte.

Începe un al treilea război în Europa?! SUA a dat alerta despre următoarea invazie

Avertismentul Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken

Publicația ”Politico” a relatat că secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în fața legislatorilor americani că Azerbaidjanul ar putea invada sudul Armeniei ”în următoarele săptămâni”, dar Washingtonul a descris afirmațiile ca fiind ‘inexacte‘.

Vineri, aceeași publicație a citat două surse care au declarat că Blinken a avertizat un mic grup de parlamentari americani cu privire la o potențială invazie azeră.

Legislatorii l-ar fi sunat pe Blinken la 3 octombrie în încercarea de a îndemna Washingtonul să ia posibile măsuri împotriva președintelui azer Ilham Alîiev ca răspuns la invazia din Nagorno-Karabah.

Blinken le-a spus că Departamentul de Stat caută căi de a trage Azerbaidjanul la răspundere și că intenționează să anuleze asistența militară americană acordată Azerbaidjanului.

Află mai multe: Tratat de pace în Europa. Țările care sunt aproape să încheie conflictul, anunțul surpriză

Deși informațiile nu sunt verificate sută la sută, potențialul există, iar un conflict în zonă ar destabiliza și mai mult situația care este, și așa, una extrem de volatilă și într-o permanentă dinamică.

Dar, în timp ce atenția lumii este îndreptată acum spre Orientul Mijlociu și, posibil, spre cele două state, Armenia și Aerbaidjan, Rusia a trecut la ofensivă, dar a suferit pierderi grele.

O nouă ofensivă a Rusiei pe frontul ucrainean, cu mari pierderi

Recent, Moscova a decis să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina, în zona  Avdiivka, dar noile mișcări de aici arată cât de greu este pentru ambele părți să mute linia frontului.

În timp ce contraofensiva din sud a Ucrainei, care durează de luni de zile, a înregistrat progrese lente, Rusia a lansat săptămâna trecută un asalt pe scară largă cu un obiectiv mai restrâns asupra micului oraș estic Avdiivka, dar, după cele mai multe relatări, nu a mers bine.

Află detalii: Anunțul făcut de Rusia, nimeni nu se aștepta la așa ceva. Totul se întâmplă în plină contraofensivă a Ucrainei

Armata ucraineană a declarat că a distrus zeci de tancuri rusești și alte vehicule blindate și a ucis sute de soldați ruși, pierzând în același timp puțin teritoriu.

În înregistrările video publicate de oficialii ucraineni au arătat pagubele, cu artileria și bombele lansate de drone care se izbesc de un vehicul rusesc după altul, lăsându-le fumegând pe șosea.

”Asaltul ar putea marca un punct de inflexiune în conflict. Moscova încearcă să reia ofensiva, încrezătoare că Ucraina nu are capacitatea de a face o breșă în sud”, a declarat Konrad Muzika, director al Rochan Consulting, o firmă de analiză a războiului cu accent pe Ucraina.

Dar în cea de-a 20-a lună de război, nu este clar că niciuna dintre părți nu este capabilă să mute semnificativ linia frontului, care nu s-a schimbat prea mult în aproape un an.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Meghan și Harry, dispută cu privire la Crăciun. Se despart?
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro